Κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε με αφορμή το εάν γίνονται ή όχι παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από την ΕΥΠ. Η κυβέρνηση κάλεσε όποιον έχει στοιχεία να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Στο μέσον της σύγκρουσης βρέθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος μίλησε για μείζον ζήτημα δημοκρατίας και ζήτησε απαντήσεις για τη διαρροή πληροφοριών από την ΕΥΠ και τη διαρροή στοιχείων κατά το στάδιο της προανάκρισης για την παράνομη δράση των μελών της Χρυσής Αυγής.

Παράλληλα, λάδι στη φωτιά έριξε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης που υποστηρίζει πως γίνονται υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών και μάλιστα είπε προ ημερών ότι παρακολουθείται βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το εάν το περίφημο «βαλιτσάκι της ΕΥΠ» παρακολουθούσε τηλέφωνα πολύ καιρό πριν, όπως διερωτώνται και πάρα πολλοί βουλευτές από όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

Παράλληλα, διατυπώνονται ερωτηματικά για το εάν υπάρχει κάποιο κέντρο στην ΕΥΠ που λειτουργεί αυτόνομα και χωρίς να ελέγχεται από τον αρμόδιο υπουργό. Επίσης αρκετοί διερωτώνται πως και γιατί διοχετεύονται στα ΜΜΕ πληροφορίες που έχουν τον χαρακτηρισμό ως απόρρητες.

Από το Μέγαρο Μαξίμου απαντούν ότι τα όσα διακινούνται και λέγονται περί παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ είναι αστειότητες, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου, έλεγε σε όλους όσοι συνομιλούσε μαζί του, πως η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως δεν παρακολουθούνται τα τηλέφωνα στην Ελλάδα.

«Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, δεν υπήρξαν παρακολουθήσεις της ΕΥΠ. Στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής ήταν η αντιτρομοκρατική που επελήφθη της υπόθεσης, γιατί υπήρχαν συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις για τις οποίες είχαμε καταγγελίες, είχαμε σοβαρά στοιχεία» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κεδίκογλου.

Από την κυβέρνηση απορρίπτουν κάθε σχετική συζήτηση και αναφέρουν ότι όσοι δημόσια μιλάνε για παρακολουθήσεις και υποκλοπές θα πρέπει να είναι πάρα πολύ σοβαροί και προσεκτικοί και όσοι έχουν στοιχεία να προσφύγουν στην δικαιοσύνη.

Ομως υπάρχουν βουλευτές, όπως ο κ. Σπηλιωτόπουλος που ζητά – κατέθεσε και σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδια – να γίνει Ενορκη Διοικητική Εξέταση. Μιλώντας στον Βήμα fm 99.5 διερωτήθηκε μήπως κάποιοι κάνουν κατάχρηση εξουσίας μέσα στην ίδια την υπηρεσία.

«Μήπως κάποιοι προσπορίζονται χρήματα προς ίδιον όφελος, βγάζοντας δεύτερο χαρτζιλίκι, πουλώντας πληροφορίες που δεν τους ανήκουν; Πώς διαχειρίζονται τις πληροφορίες αυτές και ποιος μπορεί να πει ότι όλα αυτά λειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες και προστατεύεται πάνω από όλα η ανθρώπινη αξιοπρέπεια;» διερωτήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, εκφράζονται και μεγάλο αριθμό «γαλάζιων» συναδέλφων του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και με ανακοίνωσή του καλεί την κυβέρνηση, με βάσει τα όσα είπε ο κ. Κεδίκογλου, να απαντήσει χωρίς «μισόλογα» εάν παρακολουθούνται ή όχι τα τηλέφωνα.

«Τα αναπάντητα ερωτήματα για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που προκύπτουν τόσο από τις δηλώσεις του κ. Καρατζαφέρη για κοριούς της ΕΥΠ και την προσπάθεια εμπλοκής βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από την ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Άρη Σπηλιωτόπουλου για τη δράση της ΕΥΠ, αναδεικνύουν ένα μείζον θέμα δημοκρατίας» σημειώνεται στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Καρατζαφέρης με συνέντευξή του σε σαββατιάτικη εφημερίδα («Αξία») αναφέρθηκε ευθέως στις παρακολουθήσεις. «Οι κοριοί της ΕΥΠ δούλευαν εδώ και καιρό για να δέσουν μια υπόθεση μεταξύ ενός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και της οργάνωσης που δρα στις Σκουριές στη Χαλκιδική. Τώρα τους χαλάει κι αυτό. Και όλη η δουλειά που έχει γίνει θα πάει στο αρχείο εκείνων που τη σχεδίαζαν».

Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Κεδίκογλου που είπε σκωπτικά για τον κ. Καρατζαφέρη: «Αφού μιλάει παντού, γιατί δεν πάει και στον εισαγγελέα;».

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά εάν πραγματοποιούνται σήμερα υποκλοπές συνομιλιών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων κομμάτων και υπογραμμίζει πως «η ανεξέλεγκτη δράση τέτοιων μηχανισμών γεννά το φόβο προβοκάτσιας και υπονομεύει τα θεμέλια της δημοκρατίας μας».

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν και τα ερωτήματα που θέτει ο κ. Σπηλιωτόπουλος στον κ. Δένδια, όπως για το χρονικό σημείο που ξεκίνησαν οι παρακολουθήσεις, εάν έγιναν με άδεια εισαγγελέα, εάν αφορούν μόνο το ποινικό και όχι το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, κ.α.

Είναι η δεύτερη φορά εντός τεσσάρων ημερών που κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στα χαρακώματα για το θέμα των παρακολουθήσεων, καθώς την περασμένη Κυριακή συγκρούστηκαν και πάλι με αφορμή δημοσίευμα (Real news), το οποίο όμως διαψεύστηκε, σύμφωνα με το οποίο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούσε για παρακολουθήσεις του τηλεφώνου του, αλλά και των τηλεφώνων των βουλευτών και στελεχών του, από την ΕΥΠ.

Ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσια Τάξης

Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν έμεινε αναπάντητη από την πλευρά του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, το οποίο κατηγόρησε το κόμμα του κ. Τσίπρα, ότι κατέχεται από αντιπολιτευτικό οίστρο και υιοθετεί απίστευτα σενάρια συνομωσίας.

«Καλούμε λοιπόν και πάλι την ηγεσία του να επανέλθει στη σοβαρότητα και εάν διαθέτει οιοδήποτε στοιχείο να το καταθέσει στις δικαστικές αρχές. Σε διαφορετική περίπτωση, ας σταματήσει να συμπράττει σε συζήτηση «καφενειακού» επιπέδου που εκθέτει όλους τους συμμετέχοντες σε αυτήν» αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως.