Πολιτικά κόμματα και η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού εξέφρασαν τη Δευτέρα τη θλίψη τους για τον θάνατο του θρυλικού μπασκετμπολίστα Γιώργου Αμερικάνου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα σε ηλικία 71 ετών.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Υπάρχουν αθλητές που προκαλούν το θαυμασμό μας με τις επιδόσεις τους. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που κερδίζουν επιπλέον τη συγκίνησή μας με το ήθος, την αγωνιστικότητα, την ποιότητα και τη διάρκεια της προσφοράς τους. Ο Γιώργος Αμερικάνος διακρίθηκε ανάμεσά τους ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’60. Και έως το τέλος δεν έπαψε να βάζει τρίποντα στις καρδιές μας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός δήλωσε από την πλευρά του: «Από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες του ελληνικού μπάσκετ, ο παγκόσμιος Γιώργος Αμερικάνος άνοιξε σε δύσκολες εποχές με το ταλέντο και το ήθος του νέους δρόμους για το άθλημα, προσφέροντας όσο λίγοι στον ελληνικό συλλογικό αθλητισμό. Οι συγκλονιστικές του εμφανίσεις, με αποκορύφωμα τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων μέσα στο κατάμεστο Καλλιμάρμαρο το 1968, όταν με 29 πόντους οδήγησε στην ΑΕΚ στην πρώτη, και για πολλά χρόνια μοναδική, τέτοια διεθνή διάκριση για ελληνική ομάδα, θα μείνουν ανεξίτηλα τεκμήρια της σπουδαίας του πορείας. Στην κόρη του Χριστίνα, στην οικογένεια και τους οικείους του, καθώς και στην αθλητική οικογένεια της ΑΕΚ, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης ανέφερε σε ανακοίνωσή της:

«Ο πρόεδρος και το ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης μόλις πληροφορήθηκαν τον θάνατο του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα, Γιώργου Αμερικάνου, εξέφρασαν την βαθιά τους οδύνη και τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ο «Παγκόσμιος» θα συναντήσει στην «γειτονιά των αγγέλων», τον Γιώργο Κολοκυθά, και άλλους παλιούς φίλους και συμπαίκτες μιας σπουδαίας γενιάς μπασκετμπολιστών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η είδηση του χαμού του Γιώργου Αμερικάνου μοιάζει απίστευτη. Ο πρωταθλητής Ελλάδος και Ευρώπης, ο στυλοβάτης του ελληνικού μπάσκετ που δόξασε τα εθνικά και τα κιτρινόμαυρα χρώματα, ο μαχητής της ζωής, δεν είναι πια μαζί μας. Οι Έλληνες φίλαθλοι δεν θα ξεχάσουν τα κατορθώματα του στο παρκέ, τον ηρωϊκό του τρόπο με τον οποίο συνήθιζε να αγωνίζεται και τις πλούσιες διακρίσεις του, στοιχεία που αποτελούν σήμερα για όλους και όλες ένα πρότυπο, που εμπνέει και καθοδηγεί. Για τον ελληνικό αθλητισμό, το πένθος είναι πάνδημο και το κενό του δυσαναπλήρωτο. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

Το ΠΑΣΟΚ ανέφερε:

«O Γιώργος Αμερικάνος υπήρξε μία εμβληματική φυσιογνωμία του ελληνικού αθλητισμού. Ένας πραγματικός ήρωας των γηπέδων, ένας μεγάλος αθλητής, από εκείνους που ίδρωναν για τη φανέλα και την τιμή της ομάδας. Ο Γ. Αμερικάνος «ευθύνεται» για ένα πλήθος επιγόνων καλαθοσφαιριστών που εμπνεύστηκαν από κείνον για να γράψουν νέες, χρυσές σελίδες για την ελληνική καλαθοσφαίριση. Καλό του ταξίδι».

Η βουλευτής των ΑΝΕΛ, Σταυρούλα Ξουλίδου, υπεύθυνη του Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Πολιτισμού και Αθλητισμού, είπε για τον χαμό του Γιώργου Αμερικάνου: «Ο Γιώργος Αμερικάνος υπήρξε από τους μεγαλύτερους καλαθοσφαιριστές στην ιστορία του αθλήματος. Ήταν αυτός που άνοιξε ένα νέο δρόμο για το άθλημα της καλαθοσφαίρισης σε πραγματικά δύσκολες εποχές με το ταλέντο και το ήθος του, προσφέροντας όσο λίγοι στον ελληνικό συλλογικό αθλητισμό.

Εκφράζουμε τα βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια για το θάνατό του και την ειλικρινή μας συμπαράσταση στους οικείους του».

Ο Τομέας Αθλητισμού της ΔΗΜΑΡ έκανε μια αποτίμηση της καριέρας και του ήθους του:

«Μία από τις πιο μεγάλες μορφές του ελληνικού μπάσκετ, ο Γιώργος Αμερικάνος, έφυγε σήμερα από τη ζωή. Ηγέτης της ΑΕΚ, όταν το 1968 κατέκτησε το κύπελλο κυπελλούχων Ευρώπης. Αθλητής με ξεχωριστό ήθος, με την κιτρινόμαυρη φανέλα κατέκτησε 6 πρωταθλήματα Ελλάδος, ενώ αγωνίστηκε 68 φορές στην Εθνική Ελλάδος. Η αγωνιστική του αξία αναγνωρίστηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς έπαιξε και στην Μεικτή Κόσμου.

Ο Τομέας Αθλητισμού της ΔΗΜΑΡ εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατο του Γιώργου Αμερικάνου και στέλνει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του».

Η κηδεία του Γιώργου Αμερικάνου θα γίνει την Τρίτη στις 16.30 από τον Ιερό Ναό των Αγίων Ταξιαρχών, στο κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου.