Ηταν 5 Οκτωβρίου του 2012, μεσημέρι, όταν ο μετανάστης από το Πακιστάν Ρασίντ Αχμάντ είδε το λευκό βαν Mercedes Vito να φρενάρει μπροστά στο πλυντήριο ομοεθνούς του στο Λαύριο. Ο συνοδηγός άνοιξε τη συρόμενη πόρτα και δέκα μαυροντυμένοι άνδρες κατέβηκαν με καλυμμένα πρόσωπα και ρόπαλα στα χέρια. Εσπασαν το μαγαζί και άφησαν δύο μετανάστες αιμόφυρτους. Ο Αχμάντ δέχτηκε χτυπήματα στο κεφάλι, στα χέρια, στα πόδια και στην πλάτη. Δεν ήταν τα μόνα. Αν και θύμα ρατσιστικής επίθεσης, απελάθηκε.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε για εκείνο το περιστατικό ήταν αδύνατο να αναγνωριστεί η ταυτότητα των δραστών. Δεν είχαν κρύψει μόνο τα πρόσωπά τους, αλλά και τις πινακίδες κυκλοφορίας του βαν. Από τους δέκα ροπαλοφόρους οι δύο είχαν στις μπλούζες τους διακριτικά της Χρυσής Αυγής. Ο 41χρονος Αχμάντ αφού μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς, συνελήφθη. «Στερούνταν εγγράφων για τη νόμιμη παραμονή του στη χώρα και εφαρμόστηκε εις βάρος του το μέτρο της διοικητικής απέλασης», ανέφεραν οι αστυνομικές Αρχές. Αυτή η υπόθεση περιλαμβάνεται στον φάκελο με 33 επιθέσεις στις οποίες εμπλέκονται μέλη ή υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής που υπέβαλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας στον Αρειο Πάγο. Δεν είναι όμως η μοναδική περίπτωση στην οποία θύμα ρατσιστικής βίας τιμωρείται από την Πολιτεία με απέλαση.

ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ – ΠΑΚΙΣΤΑΝ. Στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας φέρεται ότι βρίσκεται και ο Μουλά Μουρταζά περιμένοντας το αεροπλάνο που θα τον γυρίσει στο Πακιστάν. Ο Μουρταζά συμμετείχε σε συνέντευξη Τύπου της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή τον Ιούνιο του 2012. Τότε, με νάρθηκα στη μύτη, είχε μιλήσει για την επίθεση που δέχτηκε από τέσσερις μαυροντυμένους άνδρες. «Είμαι πολύ φοβισμένος από εκείνη την ημέρα. Δεν μπορώ να δουλέψω. Δεν μπορώ να βγω έξω από το σπίτι μου», είχε πει.

Οπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο εκπρόσωπος της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα Τζαβέντ Ασλάμ, ο Μουρταζά χτυπήθηκε με σιδηρογροθιές καθώς πήγαινε στη δουλειά του σε λαϊκή αγορά. «Ηταν δύσκολο να υποβάλει μήνυση γιατί δεν έχει χαρτιά. Λίγο καιρό μετά τον έπιασε η Αστυνομία και σήμερα βρίσκεται στην Αμυγδαλέζα. Πώς ένα θύμα να καταγγείλει κάτι ενώ απειλείται η παραμονή του στη χώρα;», προσθέτει ο Ασλάμ. Την έλλειψη προστατευτικού πλαισίου για μάρτυρες ή θύματα ρατσιστικών επιθέσεων έχει επισημάνει σε παλαιότερη ανακοίνωσή της και η Διεθνής Αμνηστία: «Η συντριπτική πλειονότητα θυμάτων που στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων δεν προβαίνει σε καταγγελία στις Αρχές λόγω φόβου σύλληψης και απέλασης».

ΔΙΠΛΗ ΘΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ. Ο δικηγόρος Βασίλης Κερασιώτης – δικηγόρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες ο οποίος αναλαμβάνει τη νομική υποστήριξη θυμάτων ρατσιστικής βίας στο πλαίσιο του προγράμματος Enough – έχει χειριστεί παρόμοιες υποθέσεις και κάνει λόγο για «διπλή θυματοποίηση» των μεταναστών. «Δεν προστατεύονται τα θύματα. Λείπει από την ελληνική έννομη τάξη ένας πιο αυστηρός αντιρατσιστικός νόμος που παράλληλα δεν θα οδηγεί σε σύλληψη των θυμάτων εάν δεν διαμένουν νόμιμα στη χώρα», τονίζει.

Τον περασμένο Απρίλιο, μετά την επίθεση από επιστάτες κατά αλλοδαπών εργατών γης στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας δήλωσε πως κανένα από τα θύματα δεν πρόκειται να απελαθεί. Μέχρι σήμερα, παραμένουν στους ίδιους καταυλισμούς πλάι στην παλαιά Εθνική Οδό, υπό τις ίδιες άθλιες συνθήκες διαβίωσης. «Δεν μας έχουν διώξει, αλλά δεν ξέρουμε τι θα απογίνουμε τελικά», λέει στα «ΝΕΑ» ο Σαλάμ Αμπντούς, ένας από τους εργάτες που είχαν δεχτεί τα σκάγια των επιστατών.