ΗΝυρεμβέργη υπήρξε πόλη κομβικής σημασίας για τη χιτλερική προπαγάνδα, φιλοξενούσε τα συνέδρια του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος – NSDAP στο «Ράιχς-παρτάιταγκσ-γκελέντε», έδωσε το όνομά της στους ρατσιστικούς νόμους της Νυρεμβέργης για την «καθαρότητα του γερμανικού αίματος».

Η Νυρεμβέργη είναι εξίσου σημαντική και για τους σημερινούς νεοναζί της Γερμανίας αλλά και της Ελλάδας. Τη Νυρεμβέργη επέλεξε η Χρυσή Αυγή για να στήσει τον πρώτο πυρήνα στη Γερμανία τον Ιανουάριο 2013. Η ομάδα δεν ξεπερνούσε τα πέντε άτομα, το ένα μάλιστα αποσύρθηκε αμέσως. Ηταν ηλικίας μέχρι 30 ετών και, όπως δήλωσαν στα «ΝΕΑ» μέλη της ελληνικής παροικίας στη Νυρεμβέργη, δεν ασχολούνταν με τα κοινά και δεν ήταν ποτέ παρόντες στις δραστηριότητες της παροικίας.

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε την περασμένη Παρασκευή ότι υπάρχουν μεμονωμένες επαφές ανάμεσα στη Χρυσή Αυγή και το Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας – NPD. Αλλά σημαντικότερες είναι οι σχέσεις της Χρυσής Αυγής με τη νεοναζιστική οργάνωση Ελεύθερο Δίκτυο Νότου (FNS), που δραστηριοποιείται στη Νυρεμβέργη και στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Βαυαρίας.

Τον Φεβρουάριο του 2013 ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόακιμ Χέρμαν δήλωνε ανήσυχος για τη συνεργασία των νεοναζί Ελλάδας και Γερμανίας. Ηταν η εποχή των επαφών της Χρυσής Αυγής με το Ελεύθερο Δίκτυο Νότου. Στην ιστοσελίδα του Δικτύου γινόταν αναφορά σε επίσκεψη που είχαν πραγματοποιήσει μέλη της Χρυσής Αυγής στη Νυρεμβέργη τον Νοέμβριο του 2012. Οι φιλοξενούμενοι τότε περιηγήθηκαν τους «ιστορικούς» χώρους όπου ψηφίστηκαν οι «Νόμοι της Νυρεμβέργης» και στο τυπογραφείο της εφημερίδας «Στούρμερ», το όργανο της ναζιστικής προπαγάνδας. Οι «επισκέπτες που διψούσαν για κουλτούρα» πήγαν και στο Δικαστικό Μέγαρο, όπου «καταδικάστηκαν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου πολυάριθμα μέλη τής τότε κυβέρνησης του Γ’ Ράιχ» έγραψε η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» παραπέμποντας στην επίσημη ιστοσελίδα του Δικτύου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ στη βουλη. Η Χρυσή Αυγή διέψευδε τις επαφές με τη Γερμανία αλλά «έκανε τον λογαριασμό χωρίς τούς εδώ ομοϊδεάτες της, που κομπάζουν στο Ιντερνετ για τις αμοιβαίες επισκέψεις» έγραψε στις 22 Φεβρουαρίου η «Νιρνμπέργκερ Ναχρίχτεν». Ο Ματίας Φίσερ και ο Σεμπάστιαν Σμάουζ επισκέφτηκαν την Αθήνα και μάλιστα τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή. «Επίσκεψη στη Βουλή στο περιθώριο της «Πορείας για τα Ιμια»» είναι ο τίτλος της ανάρτησης στην επίσημη ιστοσελίδα του Δικτύου, που πλαισιώνεται και από τις σχετικές φωτογραφίες: Ο Νίκος Μιχαλολιάκος με τους δύο επισκέπτες από τη Γερμανία, ενώ σε δεύτερη φωτογραφία εικονίζονται οι δύο γερμανοί νεοναζί με βουλευτές της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων και ο Ηλίας Κασιδιάρης. Ακολούθησε και άλλη επίσκεψη γερμανών νεοναζί στην Αθήνα στις 15 Φεβρουαρίου 2013.

Το Δίκτυο του τρόμου στη Νυρεμβέργη

Το Ελεύθερο Δίκτυο Νότου είναι από τις πιο δραστήριες και σκληρές νεοναζιστικές οργανώσεις σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Ιδρύθηκε στα τέλη του 2008 από το τρίο Νόρμαν Κέμπκεν, Ματίας Φίσερ και Τόνι Γκεντς που αποσχίστηκαν από το NPD, επειδή στις τοπικές εκλογές στη Βαυαρία το 2008 δεν κατάφεραν να προωθηθούν στις λίστες του κόμματος.

Ο Ματίας Φίσερ – εκ των στελεχών που έχουν επαφές με τους έλληνες νεοναζί – φέρεται ότι αναλαμβάνει προσωπικά και την τιμωρία – παραδειγματισμό απείθαρχων μελών της οργάνωσης όποτε απαιτείται σωματική βία.