Οι δύτες συνεχίζουν τις προσπάθειες περισυλλογής σορών των αφρικανών μεταναστών-θυμάτων του ναυαγίου ανοιχτά του νησιού Λαμπεντούζα στην Ιταλία. Οι καιρικές συνθήκες που εμπόδιζαν τη συνέχεια της επιχείρησης έχουν βελτιωθεί.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 111 σοροί, περισσότεροι από 250 μετανάστες αγνοούνται και 155 έχουν διασωθεί.

Οι Αρχές απορρίπτουν τις κατηγορίες ότι άργησαν να οργανώσουν μια επιχείρηση διάσωσης.

Η Γαλλία έχει καλέσει σε έκτακτη σύσκεψη τα κράτη-μέλη της ΕΕ, μετά τις εκκλήσεις της Ιταλίας να αντιμετωπίσει το κύμα της μετανάστευσης.

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες επιχειρούν κάθε χρόνο το επικίνδυνο ταξίδι από τη Βόρεια Αφρική προς τις ιταλικές ακτές.

Οι επιζώντες θα τεθούν υπό έρευνα για παράνομη μετανάστευση, όπως ορίζει ο αμφιλεγόμενος νόμος που ψηφίστηκε το 2002.

Ο νόμος αυτός έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ιταλία, με πολλούς να δηλώνουν ότι εξαιτίας του νόμου πολλοί πολίτες φοβούνται να βοηθήσουν μετανάστες που κινδυνεύουν.

Μάλιστα, ένας από τους ψαράδες που έφτασε πρώτος στη σκηνή του δυστυχήματος κατηγόρησε την ακτοφυλακή ότι αντί να σπεύσει να σώσει τους μετανάστες που κινδύνευαν, κινηματογραφούσε τις προσπάθειες διάσωσης.

«Αρνήθηκαν να παραλάβουν κάποιους από τους ανθρώπους που είχαμε σώσει, λέγοντας ότι το απαγορεύει το πρωτόκολλο» είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa.

Μάλιστα, η εφημερίδα La Sicilia αναφέρει ότι δύο σκάφη τελωνειακών αρχών παρέμειναν στο λιμάνι και δεν συμμετείχαν στις προσπάθειες διάσωσης.

Οι δικαστικές Αρχές, πάντως, δήλωσαν ότι δεν υπήρξαν καθυστερήσεις.

Μετανάστες που μίλησαν στο BBC ανέφεραν ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης ξεκίνησαν -αλλά διήρκεσαν αρκετό χρόνο.

«Αφού κολυμπήσαμε για αρκετή ώρα, γύρω στις τρεις ώρες, σκάφη άρχισαν να φτάνουν για να μας σώσουν. Σωστικά σκάφη, μικρά σκάφη, όλα τα σκάφη στην περιοχή ήρθαν να μας σώσουν. Μας τράβηξαν έξω από το νερό» δήλωσε 20χρονος μετανάστης από την Ερυθραία.