Για «τουρκική κοινότητα» στη Θράκη μίλησε το Σάββατο ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνδέοντας και αυτός – μετά τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου – το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη με την εκλογή μουφτή.

«Δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης», ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε ο κ. Ερντογάν, προσθέτοντας όμως ότι η Αγκυρα αναμένει «μια αμοιβαία χειρονομία από την Ελλάδα» και αναφέροντας ως παράδειγμα την εκλογή μουφτή στη δυτική Θράκη από την «τουρκική κοινότητα».

Αντίστοιχες δηλώσεις είχαν κάνει την περασμένη Πέμπτη ο Αχμέτ Νταβούτογλου και ο τούρκος υπουργού Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς, οι οποίοι επανέλαβαν το επιχείρημα περί «αμοιβαιότητας» δηλώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε «κινήσεις καλής θέλησης» στη Θράκη.

Ο τούρκος Πρωθυπουργός παρατήρησε το Σάββατο ότι «εν αναμονή της εξαγγελίας της δέσμης μέτρων εκδημοκρατισμού, η ελληνική κοινότητα πίστευε ότι το χρόνιο αίτημά της θα έβρισκε ανταπόκριση, αλλά τελικά η εξαγγελία των μέτρων άφησε διάχυτη μια αίσθηση απογοήτευσης».

Ο κ. Ερντογάν επισήμανε ότι ο μουφτής της Δυτικής Θράκης, που σήμερα διορίζεται από την ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να εκλέγεται από τη «μουσουλμανική-τουρκική κοινότητα», υποστηρίζοντας ότι αυτό προβλέπεται στις σχετικές διατάξεις της Συνθήκης της Λοζάνης.

«Εμείς [η τουρκική κυβέρνηση] δεν διορίζουμε τον Ελληνα Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη. Η ελληνική κοινότητα επιλέγει τον θρησκευτικό της ηγέτη. Γιατί λοιπόν θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίζει για το θρησκευτικό ηγέτη της τουρκικής κοινότητας στη δυτική Θράκη;», σχολίασε ο κ. Ερντογάν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ,επίσης, ότι «η τουρκική κυβέρνηση έχει χορηγήσει τουρκική υπηκοότητα σε ξένους κληρικούς λόγω έλλειψης μελών της Ιεράς Συνόδου».

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε ακόμη ότι στην Αθήνα υπάρχουν δύο τεμένη που κατεδαφίστηκαν και συμπλήρωσε: «Είπαμε στην Ελλάδα: επιτρέψτε να φτιάξουμε τα τεμένη αυτά, δώστε άδεια για την επιδιόρθωση του τεμένους Φετχιγιέ και εμείς μπορούμε να ανοίξουμε σε ένα λεπτό τη Θεολογική Σχολή».