Τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα μελετήσει τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η αλλαγή των ημερομηνιών διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ το 2022, από το καλοκαίρι στο χειμώνα αποφάσισε να συστήσει η ηγεσία της FIFA.

Ωστόσο, η τελική απόφαση για το πότε θα γίνουν οι αγώνες δεν πρόκειται να ληφθεί πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, το 2014.

Η ομάδα εργασίας επικεφαλής της οποίας τέθηκε ο πρόεδρος της ασιατικής συνομοσπονδίας σεϊχης Σαλμάν μπιν Ιμπραϊμ αλ Χαλιφά θα συμβουλευτεί ιατρικούς εμπειρογνώμονες, τηλεοπτικά δίκτυα, χορηγούς αλλά και τις διοργανώτριες Αρχές των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων πριν ανακοινώσει το πόρισμά της.

Οι υψηλές θερμοκρασίας που επικρατούν στο Κατάρ τους καλοκαιρινούς μήνες απειλούν την υγεία όχι μόνο των ποδοσφαιριστών αλλά και των φιλάθλων. Οι διοργανωτές έχουν υποσχεθεί πως θα λύσουν το πρόβλημα με την τοποθέτηση υψηλής τεχνολογίας κλιματιστικών στα στάδια και στις περιοχές που θα συγκεντρώνονται οι φίλαθλοι. Επικρατέστερη λύση ωστόσο, θεωρείται η μετάθεση των ημερομηνιών διεξαγωγής της διοργάνωσης από το καλοκαίρι στους χειμερινούς μήνες.

Για τους θανάτους των μεταναστών εργατών στα έργα του Κατάρ, που αποκάλυψε η Guardian ο επικεφαλής της FIFA Ζεπ Μπλάτερ προσφέρθηκε να επισκεφτεί το μικρό Εμιράτο και να συζητήσει το θέμα με τον εμίρη.

«Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας. Μας επηρεάζει. Όμως, δεν μπορεί να υπάρξει άμεση παρέμβαση από τη FIFA που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση. Αυτή η παρέμβαση μπορεί να γίνει μόνο από το ίδιο το Κατάρ», δήλωσε ο επικεφαλής της διεθνούς ομοσπονδίας Ζεπ Μπλάτερ.

Σε επιστολή που έστειλε το Κατάρ στη FIFA αναφέρεται πως είναι έτοιμο το μικρό εμιράτο να τηρήσει όλους τους διεθνείς κανόνες στα εργασιακά δικαιώματα.