Το χάλκινο μετάλλιο που είχε κατακτήσει ο Λανς Αρμστρονγκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ τον Σεπτέμβριο του 2000, βρίσκεται πλέον στα γραφεία της ΔΟΕ στη Λοζάνη.

Με καθυστέρηση αρκετών μηνών ο τεξανός ποδηλάτης που είχε βρεθεί να έχει κάνει συστηματική χρήση αναβολικών ουσιών (ουσιαστικά είχε δημιουργήσει μια ολόκληρη ομάδα ντόπινγκ) επέστρεψε το μετάλλιο στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, με τον εκπρόσωπο Τύπου της, Μάρκ Ανταμς να το επιβεβαιώνει «Ναι το έχουμε» και να προσθέτει: «Αυτό είναι το τέλος ενός θλιβερού κεφαλαίου για τα σπόρ».

Η ΔΟΕ έχει αποφασίσει να μην δοθεί το μετάλλιο στον 4ο ολυμπιονίκη της ποδηλασίας δρόμου, του Σίδνεϊ, τον Ισπανό Αμπραχαμ Ολάνο Μανζάνο και η θέση θα παραμείνει κενή στα αρχεία της ΔΟΕ όσον αφορά το χάλκινο μετάλλιο του αγωνίσματος.

Θυμίζουμε ότι πέρυσι η ΔΟΕ είχε αφαιρέσει το χρυσό μετάλλιο από τον πρώην συναθλητή του Αρμστρονγκ, Τάιλερ Χάμιλτον, ο οποίος το είχε κατακτήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, αλλά αρκετά χρόνια αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν ντοπέ.

Από την πλευρά του ο Αρμστρονγκ που επέμενε εδώ και χρόνια πως δεν ήταν ντοπαρισμένος, τον περασμένο Ιανουάριο αναγκάστηκε να το παραδεχτεί σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην Οπρα Γουίνφρεϊ. Φυσικά του αφαιρέθηκαν και όλοι οι τίτλοι (επτά στο σύνολο) που είχε κατακτήσει στον Γύρο της Γαλλίας (1999-2005)