Σε θρίλερ εξελίσσεται η προσπάθεια μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών να συμφωνήσουν –έστω την ύστατη στιγμή –για τον νέο προϋπολογισμό των ΗΠΑ και κυρίως να δώσουν πράσινο φως για την αύξηση του δανεισμού της χώρας, αφού η προθεσμία που λήγει τα μεσάνυχτα σήμερα (ξημερώματα Τρίτης, ώρα Ελλάδας) πλησιάζει. Το Κογκρέσο κατέβαλε συνεχείς προσπάθειες που συνεχίζονται και σήμερα για να περάσει νομοσχέδιο που θα προβλέπει αύξηση του ορίου χρέους της κυβέρνησης πάνω από τα 16,7 τρισ. δολάρια, η οποία θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μερική παύση της λειτουργίας της αν δεν υπάρξει σχετική συμφωνία μέχρι αύριο, 1η Οκτωβρίου, οπότε αρχίζει επίσημα το νέο οικονομικό έτος.

Οι Ρεπουμπλικανοί που έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προσπάθησαν χθες να εκμεταλλευτούν την ανάγκη που υπάρχει να περάσει το νομοσχέδιο αυτό, ψηφίζοντας μεν το έκτακτο σχέδιο χρηματοδότησης του προϋπολογισμού αλλά με περικοπές στο πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης που έχει προτείνει ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Τα ξημερώματα χθες η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε κατά πλειοψηφία να καθυστερήσει κατά ένα χρόνο η εφαρμογή αυτού του προγράμματος υγείας, που είναι γνωστό και ως Obamacare και θα αρχίσει επίσης να ισχύει από αύριο, αλλά και να γίνουν περικοπές σε κονδύλιά του.

Ο Λευκός Οίκος και η Γερουσία όμως που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς ανακοίνωσαν ότι θα απορρίψουν σήμερα το σχέδιο των Ρεπουμπλικανών που θα καθυστερήσει την εφαρμογή του Obamacare, το οποίο έχει σχεδιαστεί να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σε πρόσωπα χωρίς ασφάλιση.

Σε περίπτωση αδιεξόδου κινδυνεύουν, μεταξύ των άλλων, να μείνουν απλήρωτοι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι και θα χρειαστεί να κλείσουν –έστω προσωρινά –αρκετοί κρατικοί οργανισμοί όπως π.χ. εθνικά πάρκα επειδή δεν θα υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση. Επίσης, υπάρχει κίνδυνος για μεγάλη αναταραχή στις αγορές.

Ενδεικτικό του αδιεξόδου που είχε φτάσει η κατάσταση ήταν ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε ομόφωνα να συνεχιστούν να πληρώνονται οι στρατιώτες των ΗΠΑ, σε περίπτωση κατά την οποία δεν επιτευχθεί συμφωνία για τον προϋπολογισμό και η κυβέρνηση ξεμείνει από χρήματα για να καλύψει πολλές από τις υποχρεώσεις (πληρωμές) της.

Πάντως, καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει να είναι εκείνη που θα θεωρηθεί υπεύθυνη για το αδιέξοδο, με αποτέλεσμα η όλη υπόθεση να έχει μετατραπεί σε «καυτή πατάτα» που το ένα στρατόπεδο θέλει να πετάξει στο άλλο. Πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών πριν από την 1η Οκτωβρίου εξακολουθούν να υπάρχουν, αφού το Κογκρέσο μπορεί να παρέμβει ανά πάσα στιγμή για να δώσει λύση στο αδιέξοδο –ιδιαίτερα αν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο. Ωστόσο η μεγάλη σύγκρουση στην οποία οδηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι δύο πλευρές φαινόταν ότι δεν άφηνε πολλά περιθώρια για συμβιβασμό.

Υπάρχουν δύο σημαντικές προθεσμίες. Την 1η Οκτωβρίου αρχίζει το νέο οικονομικό έτος στις ΗΠΑ και μέχρι τότε το Κογκρέσο θα πρέπει να περάσει νομοσχέδιο που να διευθετεί τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού. Επίσης, μέχρι τα μέσα του ίδιου μήνα το Κογκρέσο θα πρέπει να αυξήσει το όριο δανεισμού της αμερικανικής κυβέρνησης πάνω από τα 16,7 τρισ. δολάρια ώστε να αποφευχθεί η (θεωρητικά) πρώτη αναστολή πληρωμών από τις ΗΠΑ στην Ιστορία της χώρας. Η αύξηση του ορίου ορίζεται από το Κογκρέσο με βάση κείμενη νομοθεσία που ψηφίστηκε το 1917. Η αύξηση αυτή είναι απαραίτητη επειδή ο δανεισμός της χώρας διαμορφώνεται ήδη κοντά στο ποσό αυτό.

Θρίλερ… τριετίας

Η συζήτηση για την αύξηση του χρέους των ΗΠΑ κρατά εδώ και τρία χρόνια και κάθε φορά παίζεται το ίδιο θρίλερ. Το 2011, για παράδειγμα, οι Ρεπουμπλικανοί είχαν συμφωνήσει να αυξηθεί το όριο δανεισμού κατά 2,1 τρισ. δολ. σε βάθος δεκαετίας με αντάλλαγμα αντίστοιχες περικοπές σε δαπάνες. Τώρα όμως θέλουν να βάλουν φρένο στο Obamacare. Αυτή τη φορά, ο Ομπάμα δεν θέλει να υποχωρήσει, πιστεύοντας ότι εάν κάνει και άλλες παραχωρήσεις θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να αρχίσει ξανά παρόμοιες διαπραγματεύσεις όταν το χρέος θα φτάσει πάλι κοντά στο όριο.