Στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, το κορυφαίο κοινοβουλευτικό όργανο, που συνεδριάζει την προσεχή Πέμπτη θα τεθεί το θέμα της άρσης των προνομίων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, με την προϋπόθεση ότι θα αποφασιστεί η προφυλάκισή τους.

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε διαρκείς επαφές με τους γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων όλων των κομμάτων όπου συζήτησαν το θέμα για την αντιμετώπιση της κατάστασης με την σύλληψη των μελών του 1/3 της Χρυσής Αυγής.

Μάλιστα, ο ίδιος ο γραμματέας της Βουλής κ. Παπαϊωάννου, εξήγησε τις δυνατότητες που δίνει το Συνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής.

Την Πέμπτη στην διάσκεψη, τα ζητήματα που θα τεθούν είναι αν οι συγκεκριμένοι βουλευτές θα στερηθούν μέρος ή ολόκληρης της βουλευτικής αποζημίωσης και εάν θα χάσουν τα βουλευτικά τους προνόμια, (οχήματα, συνεργάτες κ.α.)

Κύκλοι προσκείμενοι στο πρόεδρο της Βουλής αναφέρουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο για τους χρυσαυγίτες βουλευτές που τυχόν προφυλακιστούν να τους περικοπεί η βουλευτική αποζημίωση κατά τα 2/3.

Ολα αυτά βεβαία είναι σκέψεις το σίγουρο είναι ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα οπότε και σταματούν οι εργασίες του τρίτου θερινού τμήματος της Βουλής και ξεκινά η ολομέλεια (Σ.Σ. Η ολομέλεια ξεκινά την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής).

Επίσης, θα συζητηθεί ένα οι έξι βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου, ζήτημα για το οποίο δεν δίνει λύση ο κανονισμός της Βουλής, καθώς δεν υπάρχει η σχετική πρόβλεψη, ωστόσο, πληροφορίες από δικαστικούς κύκλους άφηναν ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο σημειώνοντας ότι λόγο υπέρτατου καθήκοντος θα μπορούν να πέρνουν άδεια από τις φυλακές για να παρίστανται στις ψηφοφορίες της Βουλής.Αρκεί βεβαία οι εισαγγελικές αρχές να εγκρίνουν το αίτημα τους.

Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι η τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής έγινε προς στην σωστή κατεύθυνση καθώς είναι πρόωρο πριν από τις δικαστικές αποφάσεις να τροποποιηθεί το καθεστώς στο οποίο θα υπαχθούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Οπως, τόνισε, η γενική γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να λειτουργήσει η βουλή και η Ολομέλεια, η διάσκεψη των προέδρων και όλοι οι θεσμοί του κοινοβουλίου , ώστε να υπάρξει υπεύθυνη τοποθέτηση, μακριά από επικοινωνιακή διαχείριση. «Ζητάμε εφ’ όλης της ύλης συζήτηση ώστε να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα ακόμα και την νομοθετική πρωτοβουλία του κ. Βενιζέλου να τη συζητήσουμε μέσα από τη διαδικασία της Βουλής».

Στο γήπεδο της Δημοκρατίας θα αντιμετωπιστεί η Χρυσή Αυγή, ανέφερε, ζητώντας την ίδια ώρα άμεση σύγκλιση της ολομέλειας και επαναλαμβάνοντας ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που ανέφερε χθες μιλώντας στο φεστιβάλ Νέων ο Τσίπρας για καθολικές εκλογές.

Από τις 7:30 το πρωί δεν επετράπη η είσοδος στα γραφεία της Χρυσής Αυγής που στεγάζονται στον 1ο όροφο του κοινοβουλίου της Βουλής κατόπιν εισαγγελικής άδειας ώστε ερευνήθηκαν τα γραφεία του κόμματος από την Αντιτρομοκρατική.