Μόλις μερικές ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την έγκριση του προϋπολογισμού του νέο φορολογικού έτους στις ΗΠΑ, τα ερωτήματα που απασχολούν τους αμερικανούς πολίτες και πολιτικούς είναι δύο. Τι πρόκειται να συμβεί αν η κυβέρνηση δεν έχει τα απαραίτητα κονδύλια για να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του κράτους σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός δεν εγκριθεί; το πρώτο. Και το δεύτερο, πώς ο γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Τεντ Κρουζ κατάφερε να μην πάει στην τουαλέτα για διάστημα 21 ωρών;

Το δεύτερο ερώτημα ενδεχομένως να ακούγεται ασήμαντο, σχεδόν προκλητικό μπροστά στην πιθανότητα της παράλυσης του κρατικού μηχανισμού η οποία, σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα, δεν αποκλείεται να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε νέα ύφεση. Γνωρίζοντας όμως ότι ο Τεντ Κρουζ, ένας από τους στυλοβάτες της ριζοσπαστικής Δεξιάς και του Κινήματος του Τσαγιού, κράτησε σε ομηρεία τη Γερουσία για σχεδόν ένα μερόνυχτο αγορεύοντας με στόχο να εμποδίσει τη συζήτηση για την επίτευξη συμφωνίας επί του προϋπολογισμού, τότε το δεύτερο ερώτημα που απασχολεί τους Αμερικανούς αποκτά σαφώς μεγαλύτερη βαρύτητα.

Την Τρίτη ο Κρουζ έκανε μία μαραθώνια ομιλία διάρκειας 21 ωρών και 19 λεπτών δίχως παύσεις, ούτε για να φάει ούτε καν για να πάει στην τουαλέτα, παρά μόνο για να πιει μερικές γουλιές νερό. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να διαβάσει ακόμα και ένα παραμύθι. Ο ξεκάθαρος και δηλωμένος σκοπός του ήταν να μην τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση νόμου η οποία, αν υπερψηφιστεί, παράλληλα με την έγκριση του προϋπολογισμού θα παράσχει στην κυβέρνηση Ομπάμα τα απαραίτητα κονδύλια για τη μεταρρύθμιση του συστήματος της υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ. Τις προηγούμενες ημέρες η Βουλή ενέκρινε μία παραλλαγή του προϋπολογισμού, η οποία ακυρώνει τη χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης που είναι γνωστή με το όνομα Obamacare και την οποία οι Ρεπουμπλικανοί πολεμούν με κάθε μέσο. Ενας νόμος ο οποίος θα εμπόδιζε τη μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας δεν πρόκειται να περάσει από τη Γερουσία, καθώς εκεί η πλειοψηφία ανήκει στους Δημοκρατικούς. Ενδέχεται όμως να παραλύσει το Κογκρέσο, με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για την οικονομία.

Μετά τη λήξη της εξαιρετικά μακρόσυρτης ομιλίας του Κρουζ ξεκίνησε με μια διαδικαστική ψηφοφορία η συζήτηση της δικής του πρότασης για τον προϋπολογισμό.

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ. Ο Ομπάμα όμως δεν υποχωρεί –«δεν δέχομαι εκβιασμούς», έχει δηλώσει –και είναι πεπεισμένος ότι αν η συγκεκριμένη αντιπαράθεση προκαλέσει προβλήματα στη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, οι Αμερικανοί θα ρίξουν το φταίξιμο στους Ρεπουμπλικανούς. Και αυτός είναι ο μεγάλος φόβος όλων των Ρεπουμπλικανών, ακόμη και των πιο συντηρητικών. Ο Καρλ Ρόουβ για παράδειγμα, ο αρχιτέκτονας κάθε εκλογικής νίκης του πρώην προέδρου Μπους, σε άρθρο του στη «Wall Street Journal» υπογράμμισε πως μια πιθανή εμπλοκή στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το κόμμα του. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η πλειονότητα των Αμερικανών, παρότι τάσσεται κατά του Obamacare, διαφωνεί ριζικά με την προοπτική να μείνει η κυβέρνηση δίχως χρήματα.

Νέο ρεκόρ

Αγορεύοντας επί 21 ώρεςο Τεντ Κρουζ κατέρριψε το ρεκόρ του επίσης Ρεπουμπλικανού Ραντ Πολ,ο οποίος τον Μάρτιο εκφώνησε μια ομιλία διάρκειας 13 ωρών