Το Κυπριακό και η ονομασία της ΠΓΔΜ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος, με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών ολοκληρώνει τις επαφές του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην 68η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού και το βράδυ της Παρασκευής θα πραγματοποιήσει την ομιλία του από το βήμα του ΟΗΕ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του διατλαντικού δείπνου εργασίας των υπουργών Εξωτερικών ΕΕ- ΗΠΑ, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον κ. Κέρι για τις ελληνικές θέσεις ως προς τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και για τις θέσεις της χώρας μας ως προς το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ, όπως τις παρουσίασε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και στον Μάθιου Νίμιτς.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι στην ομιλία του θα τοποθετηθεί σε θέματα οικουμενικού ενδιαφέροντος αλλά και σχετικά με τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών.

Στη συνέχεια, θα κάνει αναφορά σε όλα τα μεγάλα ανοικτά θέματα (Μέση Ανατολή, Συρία, Δυτικά Βαλκάνια, ΠΓΔΜ), κεντρική αναφορά στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρουσίαση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, της προστασίας της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, «χωρίς ονομαστική αναφορά στην Χρυσή Αυγή», όπως τόνισε, «αλλά, είναι προφανές ότι, οποιοδήποτε φασιστικό, ναζιστικό, ξενοφοβικό και απειλητικό πολιτικό φαινόμενο θα αντιμετωπίζεται με βάση τη δημοκρατική νομιμότητα».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θα είναι ένα πολύ χρήσιμο εξάμηνο για την Ευρώπη, για τον διάλογο γύρω από το μέλλον της Ευρώπης και για την αποκατάσταση της θεσμικής ισοτιμίας των κρατών- μελών», όπως υπογράμμισε.

Ο κ. Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με επικεφαλής ξένων αντιπροσωπειών στον ΟΗΕ και γενικότερα στη Νέα Υόρκη, συζήτησε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν όλα τα παραπάνω διεθνή θέματα και -όπως είπε- πολλοί συνομιλητές του τον ρωτούσαν για τη Χρυσή Αυγή, για την οποία τόνισε ότι «φαντασιώνεται καταστάσεις αποσταθεροποίησης γιατί αυτές επιθυμεί, αυτές επιδιώκει.

»Η αποκάλυψη όμως του πραγματικού τους προσώπου και η ενεργοποίηση του νόμου σε σχέση με τη δράση της δεν είναι στοιχείο αποσταθεροποίησης, αλλά στοιχείο σταθεροποίησης και ενίσχυσης της δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου».

Αναφερόμενος στην ονομασία της ΠΓΔΜ, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι στη συνάντησή του με τον ομόλογό του από τη γειτονική χώρα επανέλαβε τις θέσεις που παρουσίασε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και στον ειδικό απεσταλμένο του, Μάθιου Νίμιτς, δηλαδή ότι «είμαστε υπέρ μιας κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, η οποία όμως θα ισχύει για κάθε χρήση».

Για το Κυπριακό, επανέλαβε τη συμφωνία του με τον κ. Νταβούτογλου αναφορικά με την πρόταση του κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, για επαφές στην Άγκυρα του ελληνοκύπριου συνομιλητή και στην Αθήνα του τουρκοκύπριου συνομιλητή.

Σημείωσε ότι «αγωνιζόμαστε για να αποτρέψουμε την αναγνώριση του ψευδοκράτους και αυτό είναι μια θεμελιώδης επιλογή μας για να προστατέψουμε τη μία και μόνη ενιαία, εθνική και νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πρακτική που ακολουθείται των απευθείας συνομιλιών, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος εμφανίζεται να είναι και ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας και του "προέδρου" του ψευδοκράτους δεν είναι και η καλύτερη δυνατή επιλογή. Δηλαδή, είναι πολύ πιο λογικό και σύμφωνο με το Σύνταγμα του '60 να υπάρχουν εκπρόσωποι και διαπραγματευτές των δυο κοινοτήτων, που είναι οντότητες προβλεπόμενες από το Σύνταγμα του 1960».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί συνάντηση -σε επίπεδο που θα καθοριστεί- με τον διαπραγματευτή τής τουρκοκυπριακής κοινότητας, προκειμένου να διευκολυνθεί η συνάντηση του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας με την τουρκική κυβέρνηση. Αυτό συμφωνήσαμε με τον κ. Νταβούτογλου.

Δεν έγινε καμία απολύτως αναφορά σε "τετραμερή" διάσκεψη ή σε οποιαδήποτε άλλη εμπλοκή της Ελλάδας».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην ομιλία -στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ- του τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, επισημαίνοντας ότι «η αναφορά του στο Κυπριακό ήταν προσεκτική», ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προσθέτοντας ότι «η ομιλία του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη νομίζω ήταν πάρα πολύ καλή και είπε αυτά που έπρεπε να ειπωθούν».

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «τον κ. Γκιουλ τον είδα και τον χαιρέτησα και στη δεξίωση που παρέθεσε».

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Υπουργική Εβδομάδα της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα έχει την Παρασκευή συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Αλγερίας.

Την Πέμπτη, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν, Ερλάν Ιντρίσοφ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα και εξετάστηκαν τρόποι διεύρυνσης των πολιτικών, οικονομικών και ενεργειακών σχέσεων Ελλάδας- Καζακστάν, καθώς και ενίσχυσης της συνεργασίας των εμπορικών επιμελητηρίων των δύο χωρών.

Οι κύριοι Βενιζέλος και Ιντρίσοφ αναφέρθηκαν, επίσης, στην ανάγκη προώθησης των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης- Καζακστάν, κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Τέλος, κ. Βενιζέλος μετέφερε πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον καζάκο ομόλογό του, για πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από