Υποπτα λογιστικά πλεονάσματα που «μυρίζουν» ξέπλυμα χρήματος, οσμή διασύνδεσης με αδιαφανείς κυπριακές και λουξεμβουργιανές εταιρείες και άφθονο χρήμα ελλήνων φορολογουμένων που δόθηκε στη Χρυσή Αυγή ως κρατική επιχορήγηση βρήκε η έρευνα των «ΝΕΩΝ» στο ταμείο της Χρυσής Αυγής.

Από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου του 2012 έως σήμερα, η νεοναζιστική οργάνωση έχει εισπράξει 1,7 εκατομμύρια ευρώ από τη χρηματοδότηση για τα κόμματα και άλλο 1 εκατ. από τις κρατήσεις που γίνονται στη μισθοδοσία των βουλευτών της.

Παράλληλα, παρατηρείται η εμφάνιση –με «δημιουργική λογιστική» –ενός σημαντικού πλεονάσματος στις οικονομικές καταστάσεις της, πράγμα που –σύμφωνα και με τη διεθνή πρακτική –οδηγεί σε υποψίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να εμφανίσει πλεόνασμα, η οργάνωση δηλώνει συνολικά προεκλογικά έξοδα που αντιστοιχούν σε… έναν υποψήφιο βουλευτή!

Οι υποψίες για τις οικονομικές πρακτικές της Χρυσής Αυγής γίνονται μεγαλύτερες, καθώς από την περίπτωση Ρουπακιά έγινε σαφές ότι –τουλάχιστον κάποια –από τα μέλη των ταγμάτων εφόδου της οργάνωσης «χαρτζιλικώνονταν» από τη Χρυσή Αυγή.

Οταν ο ταμίας και η λογίστρια της Χρυσής Αυγής –αντρόγυνο στη ζωή –ολοκλήρωσαν τη σύνταξη της ειδικής έκθεσης για τα οικονομικά των κομμάτων πέρυσι το καλοκαίρι, ήξεραν ότι υπήρχαν κάποια στοιχεία τα οποία δεν θα περνούσαν απαρατήρητα. Ηξεραν επίσης ότι συγκεκριμένες εγγραφές για δαπάνες θα προκαλούσαν αν μη τι άλλο υποψίες: για παράδειγμα, είναι παράξενο για ένα κόμμα που έχει πραγματοποιήσει τόσο πολλές συγκεντρώσεις προεκλογικά να δηλώνει ως έξοδα μόλις 120 ευρώ για «χρήση αιθουσών και λοιπών χώρων».

Ομως το μεγαλύτερο επίτευγμα του ζευγαριού ήταν ένα τεράστιο λογιστικό πλεόνασμα στις οικονομικές καταστάσεις της νεοναζιστική οργάνωσης, το οποίο δεν έχει επαναληφθεί στα ελληνικά εκλογικά χρονικά. Η Χρυσή Αυγή, λαμβάνοντας κρατική χρηματοδότηση ύψους 505.000 ευρώ για τις εκλογές του 2012 και μόνο συν 10.000 περίπου από τις συνδρομές φίλων και μελών, ενέγραψε δαπάνες μόλις 80.000 ευρώ, εμφανίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι διαθέτει στα ταμεία της νομιμοφανές υπόλοιπο 425.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι 80.000 είναι δεν είναι αρκετά για μία σοβαρή υποψηφιότητα στη Β’ Αθηνών.

Εμπειροι ελεγκτές αναφέρουν ότι θα είχε νόημα μία διεξοδική έρευνα σχετικά με το πλεόνασμα – ρεκόρ της Χρυσής Αυγής από την εκλογική επιχορήγηση, καθώς, εάν είναι εικονικό, δηλαδή οι δαπάνες ήταν μεγαλύτερες από όσες εμφανίζονται στην ειδική έκθεση, ο «χώρος» των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που έχει δημιουργηθεί θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί ως «πλυντήριο». Ειδικά αν ευσταθούν οι πληροφορίες ότι ένα από τα βασικά στελέχη της παράταξης, μη εκλεγμένο, συνδέεται με εξωχώριες εταιρείες με έδρα σε Κύπρο και Λουξεμβούργο.

ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ. Σημειώνεται ότι κανένα κόμμα από αυτά που συμμετείχαν στις εκλογές δεν εμφάνισε στα λογιστικά του τόσο μεγάλο πλεόνασμα αναλογικά με το ύψος της επιχορήγησης. Εκείνα δε που δήλωσαν ότι ξόδεψαν λιγότερα από όσα συγκέντρωσαν ήταν ελάχιστα, ενώ τα περισσότερα είτε είχαν μηδενικό υπόλοιπο είτε έμπαιναν μέσα.

Το πλεόνασμα των 425.000 από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2012 είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Την άνοιξη του 2013 στα ταμεία της Χρυσής Αυγής συνέρρευσαν άλλα 875.000 ευρώ από την πρώτη δόση της τακτικής χρηματοδότησης των κομμάτων για το 2013. Από αυτά τα 77.000 αφορούν την ενίσχυση της Χρυσής Αυγής για επιμορφωτικούς και ερευνητικούς σκοπούς!

Στις 6 Σεπτεμβρίου, έντεκα ημέρες πριν από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, εγκρίθηκε και η απόφαση για την εκταμίευση της δεύτερη δόσης της οικονομικής ενίσχυσης για το 2013, η οποία στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής ανήλθε σε 320.000 ευρώ. Συνολικά κατά την περίοδο Μαΐου 2012 – Σεπτεμβρίου 2013 το κράτος έχει δώσει 1,7 εκατομμύρια ευρώ στο κόμμα του Μιχαλολιάκου.

Το φαινόμενο της γενναίας οικονομικής ενίσχυσης νεοναζιστικών και ακροδεξιών παρατάξεων από χρήματα φορολογουμένων δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό: «Ενα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης του NPD, των γερμανών Εθνικοσοσιαλιστών, προέρχεται από την κρατική οικονομική ενίσχυση για τα κόμματα. Επίσης, έχουν έσοδα από συνδρομές, πωλήσεις βιβλίων, αναμνηστικά και άλλα. Τα ίδια συμπεραίνω ισχύουν για οργανώσεις όπως η Jobbik και η Χρυσή Αυγή», λέει στα «ΝΕΑ» ο Κας Μούντε, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς σε θέματα πολιτικού εξτρεμισμού. Σημειώνεται ότι το NPD λαμβάνει λιγότερα χρήματα από την ελληνική νεοναζιστική οργάνωση –περίπου 1,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ τα έσοδα της Χρυσής Αυγής από τα κρατικά κονδύλια προσεγγίζουν για το 2013 τα 1,75 εκατ. συνολικά. «Οσον αφορά τα νεοναζιστικά κόμματα υπάρχουν πάντα φήμες για μεγιστάνες χρηματοδότες, συνήθως από το «εξωτερικό», αλλά σπάνια αυτό αποδεικνύεται».

Στα έσοδα της νεοναζιστικής παράταξης θα πρέπει να προστεθούν και οι κρατήσεις που γίνονται από τους μισθούς των βουλευτών, σύμφωνα πάντα με τις εξαγγελίες των εκπροσώπων του μορφώματος, οι οποίες ανέρχονται τουλάχιστον σε 1.040.000 ευρώ από τον Ιούνιο του 2012 έως σήμερα. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι οι 18 χρυσαυγίτες βουλευτές θα κρατούν από τον μισθό τους ποσό ίσο με τις απολαβές εν ενεργεία συνταγματάρχη, δηλαδή 1.146 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο θα διατίθεται σε κοινωφελείς σκοπούς. Στην πράξη όμως τα χρήματα που καταλήγουν σε ενέργειες ελεημοσύνης είναι πενιχρά. Ο καθαρός μηνιαίος μισθός βουλευτή είναι 5.000 – 5.500 ευρώ. Το ποσό διαφοροποιείται ανάλογα με την περιφέρεια εκλογής κάθε μέλους του Κοινοβουλίου.

Μετά την είσοδο της στη Βουλή, η Χρυσή Αυγή επιχείρησε να διευρύνει την επιρροή της στους πολίτες διοργανώνοντας τα συσσίτια του μίσους: διανομές τροφίμων μόνο για Ελληνες με επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας και καταγραφή των στοιχείων τους. Μόνο που τα χρήματα που φαίνεται πως διέθεσε η οργάνωση γι’ αυτούς τους «κοινωφελείς σκοπούς» δεν ξεπερνούν τα 60.000 ευρώ. Μελετώντας τις επίσημες ανακοινώσεις της Χρυσής Αυγής από τις εκλογές μέχρι σήμερα, «ΤΑ ΝΕΑ» κατέγραψαν 32 διανομές τροφίμων το 2013 και 24 το 2012 σε όλη την Ελλάδα. Από αυτές, τουλάχιστον 8 ήταν μικρής κλίμακας (μοιράστηκαν λίγες σακούλες με τρόφιμα σε μερικές οικογένειες), ενώ σε 8 περιπτώσεις παραδέχτηκαν ότι τα προϊόντα συγκεντρώθηκαν από δωρεές συμπαθούντων παραγωγών ή μελών.

Για να υπολογίσουν το κόστος μιας μεσαίου μεγέθους διανομής τροφίμων, «ΤΑ ΝΕΑ» πήραν ως παράδειγμα τη δράση της τοπικής Ανω Λιοσίων στις 4 Σεπτεμβρίου η οποία διέθεσε σε 80 οικογένειες «1 τόνο φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως ροδάκινα, κεράσια, τομάτες, κολοκύθια, μελιτζάνες». Σύμφωνα με το δελτίο τιμών του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, η διανομή ενός τόνου από αυτά τα προϊόντα δεν στοίχισε πάνω από 700 ευρώ.

Πέρα από τα συσσίτια, η Χρυσή Αυγή εμφανιζόταν ιδιαίτερα δραστήρια στο άνοιγμα νέων γραφείων. Μετά τις εκλογές και κυρίως από τον Οκτώβριο του 2012 και έπειτα, πυρήνες του νεοναζιστικού μορφώματος ξεφύτρωναν σε κάθε άκρο της χώρας. Σε εμπορικούς δρόμους που ερήμωσαν πλέον συναντάς πλάι στα λουκέτα ενεχυροδανειστήρια και γραφεία της Χρυσής Αυγής. Αρχές του έτους η οργάνωση άνοιξε τα νέα της κεντρικά γραφεία στη Μεσογείων 131. Με εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι το συνολικό εμβαδό του κτιρίου δεν ξεπερνά τα 1.500 τ.μ. και μεσίτες να υπολογίζουν στη συγκεκριμένη ζώνη την τιμή σε 7 ευρώ το τετραγωνικό, το μίσθωμα για το αρχηγείο της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων δεν θα πρέπει ξεπερνά τα 126.000 ευρώ τον χρόνο. Αν δε κάποιος αναζητήσει μέσω κτηματολογικού γραφείου τα σχετικά στοιχεία για το κτίριο, εμφανίζεται μόνο το όνομα του γραφείου μελετών που έχει αναλάβει την κτηματογράφηση.

Αντίστοιχα, τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης στη Νίκαια, μέλος της οποίας ήταν ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, δεν πρέπει να στοιχίζουν πάνω από 4.800 ευρώ τον χρόνο με την τιμή ζώνης στην περιοχή να εκτιμάται από μεσίτες στα 4 ευρώ το τετραγωνικό. Αυτά τα γραφεία στεγάζονται σε διαμέρισμα, όπως και οι περισσότεροι πυρήνες του μορφώματος.

ΟΙ ΜΕΣΙΤΕΣ. Στην περιφέρεια τα έξοδα ενοικίασης είναι ακόμη πιο χαμηλά. Ενδεικτικά, μεσίτες της Αλεξανδρούπολης λένε στα «ΝΕΑ» ότι είχε προταθεί στα μέλη της Χρυσής Αυγής διαμέρισμα 70 τ.μ. με 280 ευρώ τον μήνα και εκείνοι παζάρευαν να ρίξουν την τιμή. Τελικά εγκαταστάθηκαν στην οδό Μαζαράκη σε ένα δυάρι που δεν πρέπει να στοιχίζει πάνω από 250 ευρώ τον μήνα. Συνολικά η Χρυσή Αυγή διατηρεί 53 γραφεία τοπικών οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα. «ΤΑ ΝΕΑ» συνέλεξαν τις τιμές ζώνης για κάθε περιοχή, έθεσαν ως μέσο όρο τα 100 τ.μ. για τα γραφεία της περιφέρειας και υπολογίζουν ότι η Χρυσή Αυγή δεν πρέπει να ξοδεύει γι’ αυτά πάνω από 235.000 ευρώ ετησίως.

Μέχρι σήμερα η Χρυσή Αυγή δεν έχει παρουσιάσει το κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού της. Το 2006 το ΠΑΣΟΚ εμφανιζόταν στον ισολογισμό του να ξοδεύει το 1/7 της τακτικής του χρηματοδότησης σε μισθοδοσία προσωπικού. Βάσει αυτού του παραδείγματος, η Χρυσή Αυγή δεν ξοδεύει πάνω από 250.000 ευρώ σε μισθούς.

Από την έρευνα των «ΝΕΩΝ» προκύπτει ότι η Χρυσή Αυγή δαπανά συνολικά για «κοινωφελείς δράσεις», ενοίκια και μισθοδοσία, έως και 674.000 ευρώ. Επομένως περισσεύουν πάνω από 2 εκατομμύρια (μαζί με τα χρήματα που κρατάει ο Νίκος Μιχαλολιάκος από τους βουλευτικούς μισθούς) τα οποία φτάνουν και περισσεύουν για τα Τάγματα Εφόδου.