Του μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου

To μέγα δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο, που τον καθιστά εικόνα Του και τον οδηγεί στην καθ’ ομοίωσίν Του, είναι η ελευθερία του προσώπου και η αναγνώριση της αξιοπρέπειάς του.

Δώρο απροσμέτρητα μεγάλο, αφού χρειάστηκε ο Ιδιος ο Θεός να γίνει άνθρωπος για να εξανθρωπίσει τον άνθρωπο.

Το «τι δώσει άνθρωπος αντάλλαγμα της ψυχής αυτού;» αποτελεί τον πυλώνα της χριστιανικής πίστης και πρακτικής, ένα ρητορικό ερώτημα στο οποίο συνοψίζονται η αξία και η μοναδικότητα του ανθρώπου ως Προσώπου και όχι ως βιολογικού όντος. Γι’ αυτό και κάθε αυταρχική, ολοκληρωτική και ρατσιστική ιδεολογία και πολιτική δεν είναι μόνο απάνθρωπη αλλά και αντιχριστιανική, ο εθνικισμός και η μισαλλοδοξία βρίσκονται στον αντίποδα της διδασκαλίας της Αγίας Γραφής και των Πατέρων της Εκκλησίας.

Αποτελεί δε ιστορικό αξίωμα πλέον ότι καθεστώτα βίας και αυταρχισμού μόνο δεινά επεσώρευσαν στην ανθρωπότητα, ανέστειλαν τον ρου της Ιστορίας, ανέσχεσαν την πρόοδο του Πολιτισμού, διέβρωσαν τα ήθη και δηλητηρίασαν τις σχέσεις των ανθρώπων, αφήνοντας πίσω τους ερείπια και θάνατο…

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι όλα τα αυταρχικά καθεστώτα και όλες οι ολοκληρωτικές ιδεολογίες στράφηκαν και στρέφονται, άμεσα ή έμμεσα, κατά του Χριστιανισμού, του οποίου το πανανθρώπινο μήνυμα της εν Χριστώ ισότητας και αδελφότητας όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, χρώματος, εθνικότητας ή οποιασδήποτε προσωπικής επιλογής, στρέφεται εξ ορισμού ενάντια σε κάθε ιδεολογία βίας και διακρίσεων. Αποτελεί, όμως, και πασίδηλη διαπίστωση ότι ο άνθρωπος επιμένει παρά τα οδυνηρά διδάγματα της Ιστορίας να επιλέγει τη βία, να εφευρίσκει όλο και πιο αποτελεσματικούς και μαζικούς τρόπους αφανισμού του διαφωνούντος συνανθρώπου του, να περιφρονεί το μέγα δώρο της ζωής και να διαιωνίζει την αδελφοκτονία του Κάιν.

Ας μη ξεχνούν όμως οι ποικιλώνυμοι, ακόμα και σήμερα, μιμητές του ότι, αργά ή γρήγορα, αλλά πάντως σίγουρα, «στένοντες και τρέμοντες έσονται επί της γης!».