«Υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα για την Ελλάδα από το «κούρεμα» του χρέους» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και στέλεχος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς. Ο ίδιος προσέθεσε ότι η χώρα μας πρέπει να αποκτήσει νέα οικονομική προοπτική, να ενισχυθούν έξυπνα οι επενδύσεις και να δοθούν στις επιχειρήσεις δάνεια με ευνοϊκούς όρους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Der Handelsblatt, ενόψει των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, ο Μάρτιν Σουλτς απέφυγε να απαντήσει εάν το κόμμα του θα εγείρει το θέμα της ελάφρυνσης ή της παραγραφής του ελληνικού χρέους στις συζητήσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες και επεσήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να βοηθηθεί με άλλους τρόπους, χωρίς να χρειαστεί να διαθέσει η ευρωζώνη επιπλέον χρήματα, αλλά αξιοποιώντας τα χρήματα που υπάρχουν στα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και στην Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα.

Πάντως, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες και την παράμετρο της ευρωπαϊκής πολιτικής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι το κόμμα του έχει αποδείξει την υπευθυνότητά του για την Ευρώπη. «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας βρέθηκε πολλές φορές μπροστά στο ερώτημα αν θα ανατρέψει την κυβέρνηση ή ως αντιπολίτευση θα αναλάβει τις ευθύνες της για τη Γερμανία και την Ευρώπη» σημείωσε. «Αποφασίσαμε να κάνουμε το δεύτερο και σε πολλές ψηφοφορίες δώσαμε τη συγκατάθεσή μας για τη διαχείριση της κρίσης, όπως ασκείτο από την καγκελάριο. Δεν μας ήταν εύκολο. Μας λοιδώρησαν ως κόμμα που δεν έχει δική του γραμμή για την ευρωπαϊκή πολιτική και αναγκαστήκαμε στη συνέχεια να χαρακτηριστούμε από την καγκελάριο ασυνεπείς για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής. Γι’ αυτά θα πρέπει να συζητήσουμε».

Ακόμη, διευκρίνισε ότι το SPD προτίθεται να θέσει τα σημαντικότερα σημεία του προεκλογικού του προγράμματος και σε αυτά περιλαμβάνεται και το Ταμείο εξαγοράς χρέους.