Ηταν αναμφισβήτητα μια ιστορική στιγμή. Για πρώτη φορά από το 1979, ένας πρόεδρος των ΗΠΑ έτεινε χείρα φιλίας στην Τεχεράνη δηλώνοντας ότι πιστεύει πως ο ηγέτης του Ιράν μπορεί να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό και έτσι να ξεπεραστεί μια αντιπαράθεση δεκαετιών. Σε μια τολμηρή κίνηση, όπως παρατηρούν πολιτικοί αναλυτές, ο Μπαράκ Ομπάμα έδειξε ότι είναι έτοιμος για την εύρεση ειρηνικής λύσης όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αναγνωρίζοντας όμως ότι δεν είναι κάτι που θα συμβεί εν μια νυκτί. Οι φήμες για πιθανή συνάντησή του με τον ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ροχανί διαψεύστηκαν λίγες ώρες αργότερα καθώς, όπως ανακοίνωσαν σύμβουλοι του Λευκού Οίκου, «μια τέτοια συνάντηση αποδείχθηκε πολύ περίπλοκη».
Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι ο Ροχανί –ο οποίος δεν παρακολούθησε την ομιλία Ομπάμα επειδή εκείνη την ώρα είχε συνάντηση, όπως έσπευσε να ανακοινώσει μέσω twitter, με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ –δεν παρέστη στο γεύμα που παρέθεσε ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Mουν στους ξένους ηγέτες επειδή «στο τραπέζι σερβιριζόταν κρασί», αλλά η πραγματική αιτία πρέπει να αναζητηθεί στις διπλωματικές λεπτομέρειες. Σύμβουλοι του Ομπάμα είπαν σε δημοσιογράφους ότι πρότειναν μια συνάντηση των δύο ηγετών «στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης», κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι θα μπορούσαν να πέσουν ο ένας πάνω στον άλλο είτε σε κάποιο διάδρομο είτε περιμένοντας το ασανσέρ είτε ακόμα στο επίσημο γεύμα.
Κάτι ανάλογο είχε γίνει το 2000 όταν ο Λευκός Οίκος ζήτησε να καθήσει στο δείπνο ο τότε πρόεδρος Κλίντον όχι πολύ μακριά από τον τότε πρόεδρο του Ιράν Μοχαμάντ Χαταμί –μερικές καρέκλες απόσταση. Ετσι οι δύο άνδρες συναντήθηκαν την ώρα που ετοιμάζονταν να πάρουν τις θέσεις τους στο τραπέζι. Ομως φαίνεται τελικά ότι η ιρανική αντιπροσωπεία ήθελε κάτι πιο επίσημο, πιθανώς για να ενισχύσει τη θέση της, κάτι τέτοιο ωστόσο δεν θεωρήθηκε ακόμα εφικτό.
Αλλωστε η ισραηλινή αντιπροσωπεία φάνηκε να αντιδρά έντονα στο ενδεχόμενο συνάντησης των δύο ηγετών και σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι, όπως έγινε γνωστό, και η ομιλία του ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Γενική Συνέλευση, όπου θα προειδοποιήσει ότι «η Δύση θα πρέπει να αποφύγει να πιαστεί σε μια παγίδα από μέλι από τους Ιρανούς. Δεν πρόκειται για μέλι αλλά για δηλητήριο», θα πει σύμφωνα με την εφημερίδα «Γεντιόθ Αρονόθ» ο Νετανιάχου.

ΤΖΟΝ ΚΕΡΙ. Η συνάντηση που δεν έγινε όμως δεν φαίνεται ότι θα σταματήσει τη διπλωματική διαδικασία. Προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να προχωρήσει σε διπλωματική δράση μαζί με άλλες πέντε μεγάλες χώρες. Ο Κέρι και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Κίνας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας αναμένεται να συναντηθούν την Πέμπτη με τον ιρανό ομόλογό τους Μοχάμεντ Γιαβάντ Ζαρίφ. Θα είναι η πρώτη αμερικανοπερσική συνάντηση σε τόσο υψηλό επίπεδο αξιωματούχων από το 1979, μετά την ανατροπή του σάχη από την ισλαμική επανάσταση του αγιατολάχ Χομεϊνί. Ο Ζαρίφ που παρακολούθησε την ομιλία Ομπάμα, είχε στείλει λίγο νωρίτερα ένα tweet που έγραφε: «Εχουμε μια ιστορική ευκαιρία να επιλύσουμε το πυρηνικό ζήτημα. Οι έξι χώρες να προσαρμόσουν τη στάση τους στη νέα ιρανική προσέγγιση». Οι πολιτικοί σχολιαστές δεν άφησαν ασχολίαστο πάντως το γεγονός ότι ο αμερικανός Πρόεδρος στην ομιλία του έφθασε χθες σχεδόν να ζητήσει συγγνώμη για την ανατροπή του Μοχάμεντ Μοσαντέκ το 1953, που ήθελε να αποκαταστήσει πλήρως τη δημοκρατία στο Ιράν, ενώ δεν ανέφερε ούτε λέξη για τη Χεζμπολάχ, την ένοπλη σιιτική οργάνωση που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη. Η χειραψία μπορεί να μην έγινε, ο τροχός της διπλωματίας όμως έχει αρχίσει να γυρνά…