Να αποσύρει αμέσως το νομοσχέδιο για τα δάση –και να ξεκινήσει μια ουσιαστική και ευρεία διαβούλευση για την πραγματικά βιώσιμη πορεία της χώρας- καλεί την κυβέρνηση η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.

Η περιβαλλοντική οργάνωση χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο –που τέθηκε για διαβούλευση πριν από μερικές μέρες- ως « καταστροφικό για το περιβάλλον και επιζήμιο για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας».

Για την WWF Ελλάς με το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων:

.Καταργείται το καθεστώς προστασίας οικολογικά πολύτιμων εκτάσεων που τώρα καλύπτονται από αραιή και χαμηλή βλάστηση. Έτσι, το 15% τουλάχιστον της ελληνικής επικρατειας παύει οριστικά να προστατεύεται από τη δασική ή όποια άλλη νομοθεσία.

.Δίνεται πρώτης τάξεως κίνητρο στους εμπρηστές, καθώς οι παραπάνω εκτάσεις δεν θα μπορούν πλέον να κηρύσσονται αναδασωτέες.

.Στις υπόλοιπες δασικές εκτάσεις και δάση, αυξάνεται η ένταση και ο αριθμός των χρήσεων που επιτρέπονται.

.Αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής προστίμων για παράνομες χρήσεις ή καταπατήσεις δασικής γης.

.Προβλέπονται περίεργες νέες χρήσεις, όπως «έρευνες για θησαυρούς», εγκαταστάσεις σωμάτων ασφάλειας, κάθε είδους κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, χώροι απόθεσης αποβλήτων και μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα.

.Κατά περίεργη «σύμπτωση» στις εκτάσεις των οποίων η προστασία υποβαθμίζεται, περιλαμβάνονται περιζήτητες προς εκμετάλλευση παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές, στις οποίες δεν υπάρχει αλλού είδους δασική βλάστηση.

« Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβαλλοντος είναι τόσο προβληματικό, ώστε δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση», επισημαίνει ο διευθυντής της WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας. «Τα πραγματικά προβλήματα που καθιστούν τη δασική νομοθεσία ανεφάρμοστη και δύσχρηστη μπορούν να επιλυθούν, χωρίς να καταστραφεί η δασική περιουσία της χώρας. Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ όχι απλά δεν λύνει προβλήματα αλλά αντίθετα μας οδηγεί σε μια βαθύτερη και πολύ σοβαρότερη κρίση: την οικολογική».