Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερβούν το όριο του δανεισμού τους όχι αργότερα από την 17η Οκτωβρίου, οπότε τα διαθέσιμά του θα είναι μόλις 30 δισ. δολάρια (22,2 δισ. ευρώ). Ηταν μια αυστηρή και παράλληλα δραματική προειδοποίηση που απηύθηνε την Τετάρτη ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου προς το Κογκρέσο.

Η επικαιροποιημένη αυτή εκτίμηση περιέχεται σε επιστολή του Λου προς τους επικεφαλής των ομάδων Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στα δυο σώματα του Κογκρέσου (Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων), με την οποία τις κάλεσε να αναλάβουν άμεσα δράση προκειμένου να εγκρίνουν αύξηση του ορίου δανεισμού του αμερικανικού κράτους, που βρίσκεται σήμερα στα 16,7 τρισ. δολάρια.

«Αν η κυβέρνηση βρεθεί τελικά σε αδυναμία να αποπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά», προειδοποίησε ο Τζακ Λιου.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευθεί όσο περισσότερο είναι δυνατόν το όριο του δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους από τον Μάιο και έχει καταφέρει να αποφύγει τον κίνδυνο να κηρύξει αθέτηση πληρωμών εφαρμόζοντας έκτακτα μέτρα διαχείρισης των διαθεσίμων της, όπως την αναστολή των επενδύσεων σε συνταξιοδοτικά ταμεία για τους εργαζόμενους στο ομοσπονδιακό κράτος.

Τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι με την τρέχουσα διαχείριση τα διαθέσιμά του θα εξαντλούνταν περί τα μέσα του Οκτωβρίου, οπότε θα του απέμεναν περίπου 50 δισ. ευρώ.

Στην επιστολή του ο Λιου ανέφερε ότι η επικαιροποιημένη εκτίμηση αντανακλά νέα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα του τριμήνου και την κίνηση μεγάλων κρατικών επενδυτικών ταμείων.

Ο Λιου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν προτίθεται να διαπραγματευθεί άλλα θέματα για να επιτύχει την αύξηση του ομοσπονδιακού ορίου δανεισμού και προειδοποίησε τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο ότι εάν αποπειραθούν να ιεραρχήσουν προτεραιότητες επιτρέποντας να δαπανώνται χρήματα για ορισμένους τομείς, αλλά όχι για άλλους —όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα πρόνοιας και περίθαλψης που έχει προωθήσει ο Αμερικανός πρόεδρος— αυτό θα αποτελέσει «ουσιαστικά μασκαρεμένη χρεοκοπία» του αμερικανικού δημοσίου.

«Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε (εκ των προτέρων) την έκταση της ζημίας την οποία θα προκαλούσε ένα τέτοιο σχέδιο στην οικονομία μας ή στις χρηματοοικονομικές αγορές», υπογράμμισε ο Λιου.

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποίησε πως εάν υπάρξει μια «αναμέτρηση» για το θέμα παρόμοια με την διένεξη για το όριο του χρέους που είχε πυροδοτήσει την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ το 2011, οι συνέπειες θα είναι ακόμα βαρύτερες για την αμερικανική οικονομία σήμερα.