Ο ρώσος Πρόεδρος προειδοποίησε χθες τα κράτη που αποτελούσαν μέλη της πρώην ΕΣΣΔ ότι οι ακραίοι ισλαμιστές που υποδαυλίζουν τον πόλεμο στη Συρία μπορεί να φθάσουν και στις χώρες τους, κάποιες από τις οποίες έχουν μουσουλμανική πλειοψηφία. Για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα παράσχει «πρόσθετη συλλογική βοήθεια» στο Τατζικιστάν προκειμένου να φυλάξει τα σύνορά του με το Αφγανιστάν μετά την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων το 2014.

Μιλώντας στον Οργανισμό Συλλογικής Ασφάλειας, στον οποίο συμμετέχουν έξι χώρες (Ρωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Αρμενία, Λευκορωσία και Τατζικιστάν), ο Πούτιν είπε στους ηγέτες τους ότι οι ένοπλοι τζιχαντιστές που πολεμούν σήμερα για την ανατροπή του Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία μπορούν σταδιακά να επεκτείνουν τις επιθέσεις τους πέραν της Συρίας και των χωρών της Μέσης Ανατολής. «Αυτές οι εξτρεμιστικές ομάδες που βρίσκονται τώρα στη Συρία δεν γεννήθηκαν από το πουθενά και δεν πρόκειται να εξαφανιστούν», τόνισε ο Πούτιν. Η Ρωσία που διαθέτει και η ίδια μεγάλη μουσουλμανική μειονότητα και αντιμάχεται τους ακραίους ισλαμιστές, έχει κατηγορήσει τη Δύση ότι βοηθά τους ενόπλους προκειμένου να επιτευχθεί η ανατροπή του Ασαντ, χωρίς όμως να δίνει σημασία στις πιθανές επιπτώσεις που θα υπάρχουν αργότερα από την ενίσχυση των τζιχαντιστών.

Τα έξι κράτη συμφώνησαν να ενισχύσουν τα σύνορά τους, μετά την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν στα τέλη του 2014.