Ως ηγέτιδα ολόκληρης της Ευρώπης περιέγραψε την Ανγκελα Μέρκελ ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος παράλληλα χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η Καγκελάριος θα χρειαστεί να συνεργαστεί με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 και κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός «μεγάλου» συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρώην εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών δήλωσε: «Πιστεύω ότι είναι θετικό. Η υποχρεωτική συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες θα κάνει πιο ευρωπαϊκή τη Γερμανία. Δεν θα αλλάξει τη συνταγή και δεν θα την ανατρέψει, αλλά το μίγμα θα είναι πιο ευρωπαϊκό. Και θα είναι το άλλοθι της Μέρκελ έναντι του δικού της κόμματος για να κάνει κάποιες προσαρμογές στην ευρωπαϊκή της πολιτική, κάτι που θα έχει αντίκτυπο και στην Ελλάδα, διότι μια διαφορετική θεώρηση, πιο αναπτυξιακή στην Ευρώπη, θα έχει θετικό αντίκτυπο και σε εμάς. Οχι διαφοροποίηση πολιτικής, όμως».

Ο ίδιος μιλώντας για τον θρίαμβο της Ανγκελα Μέρκελ στις εκλογές της Κυριακής τόνισε: «Το αποτέλεσμα βεβαιώνει ότι η Μέρκελ δεν θα είναι μόνον ηγέτης της Γερμανίας, αλλά και της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια. Πιστεύω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα φανεί πως αναμετράται με την ιστορία και όχι ως ηγέτης της Γερμανίας, διότι αυτό το κατέκτησε. Επανεκλέγεται για τρίτη φορά με ένα ποσοστό που δεν έχει υπάρξει από την εποχή του Αντενάουερ, επομένως έχει κλείσει τους λογαριασμούς της με τη γερμανική ιστορία. Η Γερμανία, όμως, αναδείχθηκε μέσα από αυτήν την κρίση, έστω και παρά τη βούλησή της, σε ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης. Και αυτό είναι που μετράει».

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ σχολίασε και την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα, κρατώντας μάλιστα επιφυλάξεις για το αν η δημοσκοπική κάμψη της Χρυσής Αυγής εξαιτίας της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαγίτη Ρουπακιά θα παγιωθεί.

«Η αντίδραση από εδώ και πέρα απέναντι στο νεοναζιστικό φαινόμενο της Χρυσής Αυγής θα κρίνει εάν η πτώση της θα παγιωθεί. Διότι υπάρχει η κρίση των ημερών και θέλω να κρατήσω μια απόσταση από τα πράγματα, για να δω πώς θα εξελιχθεί σε πιο σταθερούς όρους», απάντησε.