Τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές στη Γερμανία οι Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελας Μέρκελ άλλαξαν τακτική και εξαπέλυσαν επίθεση κατά του κόμματος των ευρωσκεπτικιστών, η γοργά αυξανόμενη δύναμη του οποίου θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια της Κεντροδεξιάς να διατηρήσει την πλειοψηφία στις κάλπες της Κυριακής. Παράλληλα η κυβέρνηση της Μέρκελ ενέκρινε χθες τη θέσπιση κατώτατου μισθού για τους οικοδόμους, κατά τη διάρκεια του τελευταίου Υπουργικού Συμβουλίου πριν από τις εκλογές, επιμένοντας στην αντίθεσή της για την καθιέρωση ενιαίου κατώτατου μισθού που επιθυμούν οι Σοσιαλδημοκράτες.

Αιχμή του δόρατος της επίθεσης των Χριστιανοδημοκρατών κατά του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, το οποίο είχαν αγνοήσει έως τώρα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αποτέλεσε η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Αυτοί οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι θα είμαστε καλύτερα οικονομικά χωρίς το ευρώ», είπε ο Σόιμπλε που χθες συμπλήρωσε τα 71 του χρόνια, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Die Zeit». «Αυτός ο ισχυρισμός είναι εντελώς λανθασμένος, δεν έχει καμία αξιοπιστία και απειλεί σε μεγάλο βαθμό την ευημερία μας».

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο και στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να συγκεντρώνει 4%, δηλαδή κοντά στο όριο του 5% που χρειάζεται ένα κόμμα για την εισαγωγή στο Κοινοβούλιο. Εάν πράγματι λάβει τέτοιο ποσοστό υπάρχει πιθανότητα να στερήσει από τη Μέρκελ την ευκαιρία άλλης μιας κεντροδεξιάς πλειοψηφίας. Παρότι οι Χριστιανοδημοκράτες θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αναδειχθούν πρώτο κόμμα και θα εξασφαλίσουν μια τρίτη θητεία για την Καγκελάριο, δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις φέρουν τον κεντροδεξιό συνασπισμό με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες μία ποσοστιαία μονάδα πίσω από την Κεντροαριστερά και τη συνεργασία Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων. Σε αυτή την περίπτωση, η Μέρκελ ίσως εξαναγκαστεί σε κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», η οποία αναμένεται να υιοθετήσει πιο ήπια γραμμή απέναντι στις δοκιμαζόμενες από τη λιτότητα χώρες του Νότου της ευρωζώνης. «Η τελευταία φάση της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία δεν έχει πάει τόσο καλά για την Καγκελάριο Μέρκελ», παρατηρεί ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg. «Η δυναμική έχει στραφεί ελαφρώς προς τον κεντροαριστερό συνασπισμό».

ΓΚΑΛΟΠ. Μία από τις πιο έγκυρες δημοσκοπήσεις, εκείνη που δημοσιεύει καθημερινά η εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε», δίνει στους Χριστιανοδημοκράτες μικρή πτώση στο 39% και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες σταθερούς στο 6%, συνολικά δηλαδή 45%. Το SPD συγκεντρώνει 26%, οι Πράσινοι 11 και η Αριστερά 9%, δηλαδή μία μονάδα περισσότερη από την Κεντροδεξιά. Επειδή SPD και Πράσινοι αποκλείουν συνεργασία με την Αριστερά, πιθανότερο σενάριο θεωρείται η επανάληψη του «μεγάλου συνασπισμού» στον οποίο ηγήθηκε η Μέρκελ μεταξύ 2005 και 2009.

Η Καγκελάριος πάντως δήλωσε ότι σκοπεύει να συνεχίσει τη συμπόρευσή της με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες όσο μικρή κι είναι η διαφορά. «Η πλειοψηφία συχνά είναι πολύ μικρή στη Γερμανία», είπε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξής της στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD. «Αν οι πολίτες μας δώσουν την εντολή να συνεχίσουμε τον σημερινό συνασπισμό… θα αναλάβουμε την ευθύνη να κυβερνήσουμε μαζί όσο μεγάλη κι αν είναι η πλειοψηφία». Και εδώ κάνει την εμφάνισή της η Εναλλακτική για τη Γερμανία, καθώς το νέο κόμμα, αν μπει στη Βουλή, θα κάνει την Κεντροδεξιά να χρειαστεί 47% για την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, ποσοστό που δεν θεωρείται εφικτό αυτή τη στιγμή.

«Ολα είναι ακόμα ανοιχτά σχετικά με το ποιος συνασπισμός θα κυβερνήσει», λέει η εκλογολόγος Ρενάτε Κέτσερ. «Τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά τεταμένα την Κυριακή», προσθέτει ο συνάδελφός της Μάνφρεντ Γκιούλνερ.

ΡΕΥΜΑ ΣΤΟ YOUTUBE. Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 430.000 ευρώ από δωρεές 6.000 ατόμων μέσα σε 48 ώρες, το Σαββατοκύριακο, αφότου έκανε έκκληση μέσω Διαδικτύου. Τα προεκλογικά σποτάκια του έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Γερμανοί στο YouTube. Οι αναλυτές θεωρούν ότι το κόμμα, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ακροδεξιά λόγω της σκληρής στάσης του απέναντι στη μετανάστευση, μπορεί να συγκεντρώσει ακόμα πιο υψηλό ποσοστό επειδή οι υποστηρικτές του είναι πιθανό να μην αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις τους στους δημοσκόπους.

«Δεν έχω χρόνο για αυτούς τους ανθρώπους που φαίνονται παγιδευμένοι στο παρελθόν», είπε ο Σόιμπλε στη συνέντευξή του, αλλάζοντας τη στρατηγική των Χριστιανοδημοκρατών να αγνοούν το νέο κόμμα. Αυτό μάλλον δείχνει νευρικότητα από την πλευρά του στρατοπέδου της Μέρκελ, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.