Εντυπωσιακή είναι η μείωση που καταγράφει το 2013 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ως αποτέλεσμα της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος και της ενίσχυσης του πλεονάσματος των υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το έλλειμμα διαμορφώθηκε σε μόλις 156 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 6,2 δισ. ευρώ ή 97,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Μπορεί η βελτίωση να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εισροή 1,5 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση των εσόδων της ΕΚΤ από το Πρόγραμμα Αγοράς Τίτλων (SMP), ωστόσο την υπό εξέταση περίοδο οι εξελίξεις στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις της χώρας είναι θετικές. Ειδικότερα, τους πρώτους επτά μήνες του έτους καταγράφηκε σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 3 δισ. ευρώ και αύξηση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 2,4 δισ. ευρώ και υπηρεσιών κατά 774 εκατ. ευρώ, ενώ μειώθηκε και το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων.

Ειδικότερα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 2,2 δισ. ευρώ (ή 33,4%), του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 677 εκατ. ευρώ (ή 12,4%) και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 134 εκατ. ευρώ (ή 18,0%). Οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν κατά 4,2%, ενώ οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2,6%.

Η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και τη μείωση των καθαρών πληρωμών για λοιπές υπηρεσίες, εξελίξεις που αντιστάθμισαν τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών.

Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 15,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 (αντανακλώντας και την αύξηση του αριθμού αφίξεων των μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 12,9%, σύμφωνα με την έρευνα συνόρων της Τραπέζης της Ελλάδος), ενώ ταυτόχρονα οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδας περιορίστηκαν κατά 7,4%.