Απανωτές εκκλήσεις προς τους ψηφοφόρους του κόμματός της να δώσουν και τις δύο ψήφους που δικαιούνται στους Χριστιανοδημοκράτες απευθύνει η Ανγκελα Μέρκελ, απελπίζοντας τους Φιλελεύθερους, τους εταίρους της στην απερχόμενη κυβέρνηση, οι οποίοι ήλπιζαν σε λίγη βοήθεια στη μάχη επιβίωσης που δίνουν για την είσοδό τους στην Μπούντεσταγκ την ερχόμενη Κυριακή. Η τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa που δημοσιεύτηκε χθες, πάντως, δεν δίνει πλέον κεντροδεξιά πλειοψηφία, φέρνοντας όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο του «μεγάλου συνασπισμού» Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών.

«Το CDU δεν χαρίζει ψήφους. Παλεύουμε και για τις δύο ψήφους στο CDU», έδωσε το σύνθημα η Μέρκελ την Δευτέρα μιλώντας στο Πότσνταμ. «Οι Χριστιανοδημοκράτες δεν έχουν την πολυτέλεια να χαρίζουν ψήφους. Ο καθένας παλεύει για τον εαυτό του. Είμαστε δύο ξεχωριστά κόμματα», επανέλαβε χθες από το Μαγδεμβούργο, μπροστά σε μια θάλασσα υποστηρικτών της. «Οσον αφορά στη δεύτερη ψήφο», τους προειδοποίησε η Καγκελάριος, «μπορεί να μην είναι το όνομά μου στο ψηφοδέλτιό σας αλλά αυτή είναι η ψήφος που θα με βοηθήσει να παραμείνω Καγκελάριος. Σας ζητώ, λοιπόν, και αυτή την ψήφο. Μόνο με το CDU παίρνετε τη Μέρκελ».

ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΛ. Ακόμα και ο Χέλμουτ Κολ από το αναπηρικό καρότσι επιστρατεύτηκε στην προσπάθεια να ανακοπούν οι διαρροές ψηφοφόρων των Χριστιανοδημοκρατών προς το FDP. «Δώστε στις 22 Σεπτεμβρίου και τις δύο ψήφους στο CDU» λέει το κείμενο σε τηλεοπτικό σποτ του CDU Aμβούργου δίπλα στη φωτογραφία του Κολ, που δεν μπορεί πια να μιλήσει. Οταν ήταν εκείνος καγκελάριος, είχε σώσει με τη διπλή ψήφο το 1994 την κυβέρνησή του· αλλά δεν είναι το ίδιο για τη Μέρκελ.

Επειτα από την πανωλεθρία που υπέστη το FDP την Κυριακή στη Βαυαρία, η Καγκελάριος βλέπει μπροστά της τον εφιάλτη της Κάτω Σαξονίας. Εκεί, στις αρχές του έτους, ένα κύμα συμπάθειας προς το FDP έδωσε στο κόμμα 10%, αλλά τα ποσοστά του CDU μειώθηκαν τόσο που βρέθηκε στην αντιπολίτευση διότι χάθηκε η κεντροδεξιά πλειοψηφία. Τώρα σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες στη Βόννη και τη Χαϊδελβέργη οι τοπικές οργανώσεις CDU και FDP έχουν συμφωνήσει να υποστηριχτεί από κοινού ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών αλλά η δεύτερη ψήφος να πάει στους Φιλελεύθερους. Αν αυτό γίνει σε μεγάλη κλίμακα, η Μέρκελ κινδυνεύει να βρεθεί με σαφώς μικρότερα ποσοστά από αυτά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Forsa, Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι είναι στο 44% ακριβώς όσο και η σημερινή αντιπολίτευση SPD, Πρασίνων και «Αριστεράς». To CDU της Μέρκελ παραμένει πρώτο στο 39%, αλλά το FDP χάνει μία μονάδα και βρίσκεται στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του 5%. Οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν στο 25% της προηγούμενης εβδομάδας, το ίδιο και η «Αριστερά» με 10% καθώς και οι Πράσινοι με 9%. Το κόμμα των ευρωσκεπτικιστών Εναλλακτική για τη Γερμανία είναι στο 3%, όπως και οι Πειρατές.

ΜΑΧΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ. «Το FDP δίνει μάχη επιβίωσης» σχολίαζε χθες με τον πρωτοσέλιδο τίτλο της η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» την επιθετική καμπάνια των Φιλελευθέρων να προσεταιριστούν ψηφοφόρους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. «Η καγκελάριος γνωρίζει ότι χωρίς το FDP οι μέρες της καγκελαρίας της είναι μετρημένες», προειδοποίησε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Ράινερ Μπρούντερλε. «Μόνο το FDP εγγυάται ότι η Χριστιανική Ενωση δεν θα γίνει εντελώς σοσιαλδημοκρατική», υποστήριξε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ντάνιελ Μπαρ στη χθεσινή «Ράινισε Ποστ». Οι Φιλελεύθεροι επιστράτευσαν ακόμα και τον πατριάρχη του κόμματος Χανς Ντίντριχ Γκένσερ. «Αυτή η Δημοκρατία θα ήταν αρκετά φτωχότερη χωρίς το Φιλελεύθερο Κόμμα», δήλωσε ο Γκένσερ σε κοινή του εμφάνιση με το σημερινό πρόεδρο του FDP, Φίλιπ Ρέσλερ και τον προκάτοχό του, Γκίντο Βεστερβέλε.

Την ώρα που οι Φιλελεύθεροι μάχονται για το πολιτικό τους μέλλον, οι Σοσιαλδημοκράτες του Πέερ Στάινμπρουκ ξεκινούν ένα «σπριντ 72 ωρών», όπως είπε η γραμματέας του κόμματος Αντρέα Νάλες. Ελπίζουν στους αναποφάσιστους και δίνουν τη «μάχη της πόρτας» με στόχο να φτάσουν τα 5 εκατομμύρια οι επισκέψεις στα σπίτια μέχρι την Κυριακή.