Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν το απόγευμα της Κυριακής ότι η επιχείρηση ανέλκυσης του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, το οποίο ναυάγησε πριν από ενάμιση και πλέον χρόνο, κοντά στις ακτές του ιταλικού νησιού Τζίλιο στο τοσκανικό αρχιπέλαγος, θα ξεκινήσει νωρίς το πρωί της Δευτέρας και αναμένεται να διαρκέσει 10 με 12 ώρες.

Στις 13 Ιανουαρίου του 2012, το κρουαζιερόπλοιο προσέκρουσε σε ύφαλο και μισοβυθίστηκε με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 32 από τους 4.229 επιβάτες του. Ο κυβερνήτης του πλοίου, ο Φραντσέσκο Σκετίνο, κατηγορείται από τους ιταλούς εισαγγελείς για εξ αμελείας ανθρωποκτονία, σε δίκη που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη

Η επιχείρηση ανέλκυσης του πλοίου περιλαμβάνει την περιστροφή του σε όρθια θέση και στη συνέχεια τη ρυμούλκησή του σε ναυπηγείο του Λιβόρνο όπου αργότερα θα αποσυναρμολογηθεί.

Τους τελευταίους 20 μήνες, έγινε άντληση του μαζούτ μέσα από τις δεξαμενές καυσίμων του κρουαζιερόπλοιου και το Costa Concordia σταθεροποιήθηκε.

Η Titan Micoperi, η ιταλο-αμερικανική κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο της ανέλκυσης, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι το κόστος της επιχείρησης θα ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ.