Ετοιμα να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα, σε τομείς όπως η ενέργεια, το real estate, τα τρόφιμα, τα αγροτικά προϊόντα και ο τουρισμός εμφανίζονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αυτό προέκυψε από την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης μεταξύ αντιπροσωπείας αξιωματούχων των ΗΕΑ και του υφυπουργού Ανάπτυξης Νοτη Μηταράκη.

Εκτός από τις ιδιωτικές επενδύσεις, ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και για τις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας (ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ), αλλά και για συμμετοχή στο υπό σύσταση Αναπτυξιακό Ταμείο.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το Αναπτυξιακό Ταμείο, οι εκπρόσωποι των ΗΕΑ ζήτησαν περαιτέρω πληροφορίες για το συγκεκριμένο ταμείο οι οποίες θα τους δοθούν τις επόμενες ημέρες.

Εξερχόμενος της συνάντησης, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, υπουργός Επικράτειας των ΗΕΑ Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, τόνισε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα σταθεροποιείται, η συγκυρία είναι πολύ καλή και οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών είναι σε εξαιρετικό επίπεδο.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για αρκετούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα σημείωσε ότι τα προβλήματα του παρελθόντος για επενδύσεις ξεπερνιούνται.

Ωστόσο σε εκκρεμότητα εξακολουθούν να βρίσκονται δύο ζητήματα, που αφορούν τις διακρατικές συμφωνίες Ελλάδας και ΗΕΑ και αφορούν στην αποφυγή της διπλής φορολόγησης και την προστασία των επενδύσεων. Και τα δύο θέματα αναμένεται να διευθετηθούν άμεσα.

Ηδη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει υπογράψει την απόφαση για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης από τον περασμένο Ιούλιο και εντός του Οκτωβρίου θα πάει προς κύρωση στη Βουλή ενώ σχετικά με την προστασία των επενδύσεων έχει σταλεί προσχέδιο από την ελληνική Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την οποία αναμένεται απάντηση στις 20 Σεπτεμβρίου.