Με πρωταγωνίστριες της τραπεζικές μετοχές, που σημείωσαν άνοδο 9,19% χθες και συνολικά 40% από τα χαμηλά του Ιουλίου, το Χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε με κέρδη 4,05%, σημειώνοντας την υψηλότερη άνοδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Η διάθεση των επενδυτών, κυρίως από το εξωτερικό, να πάρουν θέσεις στις τράπεζες, που αποτελούν για ορισμένους έναν καλό τρόπο να παίξει κανείς το σενάριο του Grecovery (της ανάκαμψης δηλαδή της ελληνικής οικονομίας), ενίσχυσε την επενδυτική ψυχολογία.

Ορισμένα hedge funds, μετά και το επενδυτικό συνέδριο του Χρηματιστηρίου της Αθήνας στο Λονδίνο, έλαβαν θέσεις στην Τράπεζα Πειραιώς, στην Alpha Bank, αλλά και στην Εθνική Τράπεζα, ενώ σημαντική άνοδο σημείωσαν και τα τραπεζικά warrants, με αυτό της Alpha Bank να κλείνει σε νέο ιστορικό υψηλό. Οσο πλησιάζει η πρώτη περίοδος εξάσκησης των warrants θα γίνει προσπάθεια οι τιμές των τραπεζικών μετοχών να προσεγγίσουν ή και να ξεπεράσουν τις τιμές από τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίων (η μετοχή της Alpha Bank ήδη κινείται υψηλότερα), ανέφεραν αναλυτές της αγοράς.

Από τη μία πλευρά η ενίσχυση των προσδοκιών για ανάκαμψη της οικονομίας μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου βελτίωσε το κλίμα, ενώ και οι δηλώσεις για το πλεόνασμα οδήγησαν σε άνοδο 4,55% και το ομόλογο της Ελλάδας το οποίο είναι συνδεδεμένο με το ΑΕΠ της χώρας.

Η αξία των συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 102 εκατ. ευρώ, με το 75% να αφορά κυρίως τους τίτλους των ΟΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Coca-Cola HBC AG.