Το βράδυ του Σαββάτου το δωμάτιο 115 του ξενοδοχείου Mirna στο Πόρτοροζ ήταν πιο άδειο από ποτέ. Ολη την ημέρα και πολύ περισσότερο την Παρασκευή, όλο και κάποιοι περνούσαν από εκεί. Κι όμως τώρα, που είχε μείνει μόνος, ήταν η στιγμή που δεν τον χωρούσε.

Ο Βασίλης Σπανούλης δεν ήταν σε θέση να πάει στην Bonifika Arena, παρά την ολονυκτία με τους φυσικοθεραπευτές της Εθνικής. Το λαβωμένο πόδι του παρέμενε πρησμένο και να τον πονά. Τόσο που την Παρασκευή, επόμενη ημέρα από τον τραυματισμό του, δεν μπόρεσε να κατέβει ούτε για φαγητό και για τη διατροφή του φρόντισε ο κουμπάρος του Νίκος Ζήσης.

Το Σάββατο, κόντρα στην Τουρκία, οι 11 παίκτες, οι οποίοι άφησαν τον Σπανούλη πίσω στο ξενοδοχείο να κάνει ατομικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης και μετά να παρακολουθεί το ματς από την τηλεόραση, έκαναν αυτό που όφειλαν να κάνουν ως πραγματική ομάδα. Ανέβασαν όλοι μαζί στροφές και έκαναν την Εθνική να αποδώσει το καλύτερό της μπάσκετ από την ημέρα της προετοιμασίας.

Ισως ορισμένοι πίστεψαν πως η Εθνική μπορεί και χωρίς τον φυσικό της ηγέτη. Μπορεί όπως φάνηκε, αλλά δεν μπορεί πολλά όπως αποδείχθηκε χθες με την Ιταλία. Κι αυτό διότι το μπάσκετ θεωρείται άθλημα των ψηλών, αλλά καθορίζεται από τους κοντούς και η Εθνική έχει λίγους (σε αριθμό), οπότε σε ένα τουρνουά με 11 αγώνες σε 19 ημέρες κάθε απώλεια είναι μεγάλη. Πόσω μάλλον αν πρόκειται για να τον ποιοτικότερο γκαρντ της και τον μεγαλύτερη ηγέτη που κυκλοφορεί στα γήπεδα της Σλοβενίας την περίοδο του Ευρωμπάσκετ.

Ο Σπανούλης γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες του σώματός του αλλά συνάμα έχει τέτοια αφοσίωση στην Εθνική που δεν ήθελε να αφήσει τους συμπαίκτες του μόνους. Προσπάθησε και χθες, στο ματς με την Ιταλία, να αγωνιστεί. Ντύθηκε με τα ρούχα της δουλειάς και μπήκε πρώτος στο πούλμαν, στο γήπεδο για την προθέρμανση (και για να δοκιμάσει το πόδι του), αλλά και στην επίσημη είσοδο των ομάδων στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Τρινκιέρι δεν ρισκάρισε να τον χρησιμοποιήσει και τον άφησε στον πάγκο, παρότι η ποιότητα των ιταλών γκαρντ και φόργουορντ φανέρωσε την πολυσυζητημένη αδυναμία της Εθνικής στην περιφέρεια. Αυτό δεν σημαίνει πως η ελληνική ομάδα δεν έκανε καλό παιχνίδι, ότι ο Ιταλός κόουτς δεν ανακάτεψε την τράπουλα για να διεκδικήσει τη νίκη. Τουναντίον μάλιστα. Η Εθνική ήταν καλή, αλλά ξέμεινε από ενέργεια και λύσεις στο φινάλε, ύστερα από δύο αγώνες σε 20 ώρες!

Με υγιή τον Σπανούλη η Εθνική θα είναι σε άλλο επίπεδο και μπορεί έχει φιλοδοξίες, κοιτώντας όμως κάθε ματς ξεχωριστά. Αρχής γενομένης του σημερινού με τη Φινλανδία, στο οποίο ο αρχηγός του Ολυμπιακού αναμένεται να πατήσει στο παρκέ αγωνιζόμενος και τις δύο επόμενες ημέρες να βρει μέσα από τις προπονήσεις τον ρυθμό του για τους κρίσιμους αγώνες που έρχονται!