Παρά τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Μιχελάκης επέμεινε και σήμερα, Τετάρτη, ότι το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας των σκέψεων του πρωθυπουργού για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Βασικό συστατικό των αλλαγών είναι η ενιαία λίστα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων.

Μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Εσωτερικών εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει στις αλλαγές, εν όψει των προσεχών εκλογών στη τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς -όπως είπε- προβλέπεται εκλογή δημοτικών συμβούλων με απλή αναλογική και δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ψηφίσουν όποιους δημοτικούς συμβούλους θεωρούν ικανότερους, ανεξαρτήτως συνδυασμού.

Όπως είπε ο κ. Μιχελάκης, ο δήμαρχος θα εκλέγεται με 42% και όλοι οι δήμαρχοι θα είναι σε ενιαία λίστα υποψηφίων από την οποία ο πολίτης θα μπορεί να επιλέξει εκείνον το δήμαρχο που επιθυμεί.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ο υποψήφιος δήμαρχος θα καταρτίζει τον εκλογικό συνδυασμό του, τον οποίο θα ανακοινώνει με κάθε πρόσφορο μέσο. Τα ονόματα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων από όλους τους συνδυασμούς θα μπουν σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, με αλφαβητική σειρά, χωρίς ένδειξη για το εκλογικό συνδυασμό στον οποίο ανήκουν.

Από τους δημοτικούς συμβούλους θα εκλέγονται οι πρώτοι σε σταυρούς, ανεξαρτήτως εκλογικού ποσοστού του συνδυασμού στον οποίο ανήκουν.

Ο κ. Μιχελάκης σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει σκέψη για ένα πλαφόν, κατά το πρότυπο των βουλευτικών εκλογών, δηλαδή να εκλέγονται δημοτικοί σύμβουλοι από τους συνδυασμούς που έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον 3%.

Ερωτηθείς για το εάν έχει συζητηθεί το σχέδιο αυτό με το ΠΑΣΟΚ, ο Γ.Μιχελάκης περιορίστηκε να δηλώσει πως είναι σε γνώση και του αναπληρωτη υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου (που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ).

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ενημερωθεί, ούτε από τον κ. Γρηγοράκο, δήλωσε σε παρέμβασή του στην ίδια εκπομπή ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδ.Κωνσταντινόπουλος.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος σημείωσε δεν έχουν συζητήσει για το ζήτημα Σαμαράς και Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι για να υπάρξουν τέτοιου είδους ανακοινώσεις θα πρέπει να έχει γίνει συζήτηση και με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Στην ίδια εκπομπή, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας εξέφρασε την αντίθεσή του στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Αν και χωρίς συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση αναζητά επιχειρηματολογία για να μην πιει το πικρό ποτήρι της εκλογικής ήττας, τόνισε.