Σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, οι οκτώ ισχυρότερες ποδοσφαιρικά χώρες δαπάνησαν πάνω από 2,5 δισ. ευρώ για αγορά παικτών στη θερινή μεταγραφική περίοδο. Το ποσό θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο από τις μεταγραφές της τελευταίας στιγμής.

Η Πρέμιερ Λιγκ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια για μία ακόμα φορά, με τις ομάδες της να ξοδεύουν 684 εκατ. ευρώ. Σε αυτά τα χρήματα έχουν συνυπολογιστεί και τα 50 εκατ. ευρώ που συμφώνησε να δώσει η Αρσεναλ στη Ρεάλ Μαδρίτης για τον Μεσούτ Οζίλ, που έγινε ο πιο ακριβός παίκτης στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου. Οι ισπανικές και οι ιταλικές ομάδες ξόδεψαν σχεδόν τα ίδια (περίπου 380 εκατ. ευρώ), ενώ οι γαλλικές –χάρη στους καταριανούς ιδιοκτήτες της Παρί Σεν Ζερμέν και τον ρώσο ολιγάρχη της Μονακό Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ –εκτόξευσαν τη μεταγραφική δαπάνη στα 357 εκατ. ευρώ.

Το ρωσικό με 267 εκατ. και το γερμανικό με 262 εκατ. συμπληρώνουν τα πρωταθλήματα που ξόδεψαν τριψήφιο αριθμό, ενώ Τουρκία και Πορτογαλία ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση με 72 εκατ. ευρώ.

Στο παρά ένα οι σύλλογοι προσπαθούσαν να πετύχουν όσα δεν κατάφεραν τρεις μήνες. Η Αρσεναλ έδρασε αστραπιαία όταν πληροφορήθηκε ότι ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης Κάρλο Αντσελότι προτίμησε να κρατήσει τον Ντι Μαρία από τον Οζίλ, τη θέση του οποίου στη βασική ενδεκάδα θα πάρει ο Μπέιλ.

Ετσι, τα Κανόνια έριξαν στο τραπέζι 50 εκατ. ευρώ -ποσό ρεκόρ για την Αρσεναλ- ενώ στον Γερμανό προσέφεραν πενταετές συμβόλαιο με εβδομαδιαίες αποδοχές 150.000 ευρώ.

Ο παίκτης υποβλήθηκε στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις στο Μόναχο, καθώς βρίσκεται σε προετοιμασία με την Εθνική Γερμανίας.

Επίσης, ο βέλγος αμυντικός της Εβερτον Μαρουάν Φελαϊνί ξελογιάστηκε τελικά από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ζήτησε χθες από την ομάδα του να φύγει. Οι Κόκκινοι Διάβολοι πίεζαν μέχρι την τελευταία στιγμή και για τον μέσο της Αθλέτικ Μπιλμπάο Αντερ Χερέρα. Ισπανικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Γιουνάιτεντ ενεργοποίησε τη ρήτρα των 36 εκατ. ευρώ του ποδοσφαιριστή, ο οποίος προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταγραφή δέχθηκε να μειώσει τις αποδοχές του κάτω από τα 4 εκατ. ευρώ.

Μπορεί η Ρεάλ Μαδρίτης να έκανε την ακριβότερη μεταγραφή (Μπέιλ), η Μίλαν όμως έκανε την πιο έξυπνη.

Ο δαιμόνιος αντιπρόεδρος των Ροσονέρι Αντριάνο Γκαλιάνι κατάφερε να πάρει από τη Ρεάλ τον άλλοτε κορυφαίο παίκτη του κόσμου (2007) Κακά χωρίς να δώσει σεντ, παρότι τον είχε πουλήσει στους Μερένχες πριν από τέσσερα χρόνια έναντι 65 εκατ. ευρώ! Επίσης πέτυχε να μειώσει τις αποδοχές του Βραζιλιάνου από τα 10 στα 4 εκατ. ευρώ συν τα μπόνους.

Ο Κακά αποδείχθηκε μία από τις χειρότερες μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αναλογικά με το κόστος της μετακίνησής του.

Στα τέσσερα χρόνια που βρέθηκε στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου στοίχισε στη Ρεάλ 129 εκατ. ευρώ.

Επαιξε στα 119 από τα 228 παιχνίδια, σημειώνοντας 29 γκολ. Δηλαδή κάθε γκολ κόστισε στον ισπανικό σύλλογο 4.448.278 ευρώ, ενώ κάθε παιχνίδι του ο Κακά το «χρέωσε» 1.084.033 ευρώ.

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ. «Επιστρέφω σπίτι», ήταν η πρώτη δήλωση του 31χρονου πλέον Κακά όταν έφτασε στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης.

«Εδώ και δύο εβδομάδες σκεφτόμουν πως θα επιστρέψω. Τις τελευταίες ημέρες ονειρευόμουν ότι άκουγα τους φιλάθλους να τραγουδούν ξανά το όνομά μου στο Σαν Σίρο. Πέρασαν τέσσερα χρόνια και τώρα επιστρέφω. Η επιστροφή στη Μίλαν είναι ιδανική για μένα».

Οταν ο Κακά έφυγε από τη Μίλαν, το καλοκαίρι του 2009, η προσέλευση των φιλάθλων στο Σαν Σίρο μειώθηκε κατά 12.000-15.000.

«Ελπίζω τώρα όλοι αυτοί να επιστρέψουν στο γήπεδο. Ο Κακά έκανε πραγματικά μεγάλη προσπάθεια για να έρθει, δείχνοντας την αγάπη του για τη φανέλα», δήλωσε ο Γκαλιάνι.