Ελλάδα και οικονομία κυριάρχησαν το βράδυ της Κυριακής στο πολυαναμενόμενο τηλεοπτικό ντιμπέιτ ανάμεσα στον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ, και την ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατών, Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Η Καγκελάριος μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα ένα τρίτο πακέτο στήριξης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα» ή τι ύψους θα είναι η βοήθεια.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των τεσσάρων δημοσιογράφων που είχαν επιλεγεί για την τηλεμαχία της Κυριακής με τον Πέερ Στάινμπρουκ εν όψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου, η ΑνγκελαΜέρκελ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΟΝΕ, αλλά παραδέχθηκε ότι και η Γερμανία έχει στο παρελθόν βοηθηθεί και τώρα καλείται αυτή να βοηθήσει τις χώρες σε κρίση.

«Μπορεί να υπάρξει ένα νέο πακέτο. Κανείς δεν ξέρει πόσο μεγάλο θα είναι αυτό», δήλωσε η κα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «αυτό θα το δούμε όταν έρθει η ώρα και με βάση τις εκθέσεις της τρόικας».

Παρέπεμψε μάλιστα στις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Εξάλλου όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα την Κυριακή το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα συζητηθεί τη Δευτέρα το απόγευμα στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου.

Οσον αφορά στην ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ η Καγκελάριος της Γερμανίας σημείωσε ότι «με την εισαγωγή του ευρώ έγιναν λάθη» και επέρριψε για μία ακόμη φορά την ευθύνη στην κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ, τόσο για την παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας όσο και για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα «έγινε δεκτή χωρίς να πληροί τα κριτήρια» και επισήμανε: «Η χώρα είχε όχι μόνο σημαντικά οικονομικά ελλείμματα, αλλά και ότι το σύνολο της δομής του κράτους δεν ανταποκρίνεται και στις απαιτήσεις στις οποίες πρέπει σήμερα να ανταποκρίνεται ένα μέλος της ευρωζώνης».

«Είναι σαφές ότι θα βοηθήσουμε. Το θέμα είναι όμως πώς βοηθάει κανείς. Βοηθάει με το να λυπάται για την δύσκολη κατάσταση; Ή βοηθάει με το να προτρέπει για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;», διερωτήθηκε η Ανγκελα Μέρκελ και σημείωσε ότι καθήκον της ίδιας, ως Καγκελαρίου, είναι να μην υποχωρήσει η πίεση για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. «Δεν πρέπει να δείξουμε λάθος αλληλεγγύη, αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε την αρχή «παροχές για αντιπαροχές, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα»», κατέληξε η Καγκελάριος.

Από την πλευρά του, ο Στάινμπρουκ είπε ότι θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, έτσι ώστε η οικονομία να αποκτήσει ξανά «ορμητικότητα».

Εμφανίστηκε ωστόσο επιθετικός στον τρόπο χειρισμού της κρίσης από την Μέρκελ.

Ως την «τελευταία ευκαιρία» του Πέερ Στάινμπρουκ να πείσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους να τον ψηφίσουν είχε χαρακτηρίσει ο γερμανικός Τύπος το ντιμπέιτ με την Καγκελάριο Μέρκελ.

Η Ανγκελα Μέρκελ ξεκίνησε λέγοντας ότι στη Γερμανία εργάζονται περισσότεροι άνθρωποι παρά ποτέ και μίλησε για τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση στην Ευρωζώνη.

«Η Γερμανία είναι η μηχανή της ανάπτυξης, η Γερμανία είναι η άγκυρα της σταθερότητας και θα ήθελα να συνεχίσει σε αυτή την πορεία.

Ο αντίπαλός της, Πέερ Στάινμπρουκ δήλωσε ότι θέλει να εξασφαλίσει μεγαλύτερη «κοινωνική δικαιοσύνη» και ότι θα ήθελε να εισάγει έναν νέο κατώτερο μισθό σε εθνικό επίπεδο.

Η Sueddeutche Zeitung χαρακτηρίζει τη Μέρκελ «προεδρική» και τον Στάινμπρουκ «επιθετικό».

Σε άλλο σημείο του ντιμπέιτ η Μέρκελ δεσμεύτηκε πως η Γερμανία θα παρέμβει στη Συρία μόνο στο πλαίσιο μιας δράσης που θα τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ή του ΝΑΤΟ.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή το πρωί στην Bild am Sonntag έδειξε ότι ένα 62% των πολιτών αναμένουν η Μέρκελ να βγει νικήτρια από την τηλεοπτική τους αναμέτρηση και μόλις ένα 16% περιμένει ότι ο Στάινμπρουκ θα πείσει πως υπερέχει.