Οι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων Τζον ΜακΚκέιν και Λίντσεϊ Γκρέιαμ δήλωσαν σήμερα ότι δεν θα υποστηρίξουν την ανάληψη περιορισμένης δράσης εναντίον της Συρίας, εάν αυτή δεν αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου.

«Δεν μπορούμε καλή τη πίστη να υποστηρίξουμε μεμονωμένα στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία τα οποία δεν αποτελούν τμήμα μιας συνολικής στρατηγικής που μπορεί να μεταβάλει την ισορροπία στο πεδίο της μάχης, επιτυγχάνοντας το διακηρυγμένο στόχο της απομάκρυνσης από την εξουσία του (προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ) Άσαντ και δίνοντας τέλος σε αυτή τη σύρραξη, η οποία αποτελεί μια μεγεθυνόμενη απειλή για την εθνική μας ασφάλεια», ανέφεραν οι δύο Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί, οι οποίοι θεωρούνται ταγοί του κόμματος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, σε μια κοινή τους ανακοίνωση.

Ο ΜακΚέιν, υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ το 2008 όταν και έχασε από τον Ομπάμα, δήλωσε σε εκπομπή του NBC ότι τα σχέδια του Ομπάμα για την ανάληψη περιορισμένης δράσης αποτελούν «ντροπή». «Ο πρόεδρος κατά τα φαινόμενα θέλει να γίνει μια διακοσμητική επιδρομή, να εκτοξευτούν λίγοι πύραυλοι και μετά να πει: «Λοιπόν, αυτό ήταν, αντιδράσαμε»», είπε ο Μακέιν, καλεσμένος στην εκπομπή του Τζέι Λένο στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο αυτό.

«Αυτός είναι ο ίδιος πρόεδρος ο οποίος, πριν από δύο χρόνια, είχε δηλώσει πως ο Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να φύγει. Είναι επίσης ο ίδιος πρόεδρος ο οποίος είπε ότι θα υπήρξε μια κόκκινη γραμμή εάν χρησιμοποιούσαν χημικά όπλα», πρόσθεσε. «Μήπως αυτή η γραμμή είχε χαραχθεί με αόρατο μελάνι; Δεν ξέρω. Αλλά πρέπει να τηρούμε το λόγο μας», τόνισε ο ΜακΚέιν.

Επιπλέον, ο 77χρονος γερουσιαστής της Αριζόνα κάλεσε ξανά να εξοπλιστούν οι σύροι αντάρτες.