Τον αντίκτυπο που θα έχει στην ελληνική αγορά ακινήτων -και κυρίως στις τιμές κατοικιών- η άρση αναστολής των πλειστηριασμών εξετάζει σε έκθεσή του ο οίκος Fitch, εκτιμώντας ότι θα είναι θετικός για τα ελληνικά αμοιβαία κεφάλαια ακίνητης περιουσίας και επενδυτικά προγράμματα καλυμμένων ομολογιών.
Σύμφωνα με τη Fitch, η άρση αναστολής των πλειστηριασμών θα οδηγήσει σε ενίσχυση της ρευστότητας, αν και η αύξηση της προσφοράς ακινήτων ενδεχομένως να λειτουργήσει ανασταλτικά στους ρυθμούς και χρόνους ανάκαμψης από το να επιτρέψουν σε επίπεδα που απεικονίζουν μια λιγότερο προβληματική αγορά ακινήτων.
Για τη Fitch, θα είναι δυνατή μια πλήρης αξιολόγηση των συνεπειών από την άρση αναστολής των πλειστηριασμών μόλις γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τις εξαιρέσεις από το μέτρο των πλειστηριασμών.
Εάν πράγματι αποφασισθεί η άρση αναστολής των πλειστηριασμών ο αντίκτυπος στην πιστοληπτική αξιολόγηση των προγραμμάτων καλυμμένων ομολογιών και για τα αμοιβαία κεφάλαια ακίνητης περιουσίας αναμένεται να είναι θετικός.
Παρ’ όλα αυτά, η Fitch προειδοποιεί ότι τα πλεονεκτήματα από την ανάκαμψη της ρευστότητας θα αντισταθμισθούν εν μέρει από τις πιέσεις που ενδεχομένως να ασκήσει στις τιμές η υπερπροσφορά ακινήτων, εκτιμώντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αναζητήσουν ισορροπία, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να «πλημμυρίσει» η αγορά με προσφορά ακινήτων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από