Τα τελευταία χρόνια τα Ευρωμπάσκετ μοιάζουν με τις προβληματικές τράπεζες εν μέσω οικονομικής κρίσης. Μόνο που τον διαχωρισμό σε «καλά» και «κακά» Ευρωμπάσκετ δεν τον επιβάλλει η τρόικα και κάποια εθνική τράπεζα, αλλά το (επιβαρημένο) καλεντάρι του αθλήματος.

Οι αγώνες έχουν αυξηθεί, η καταπόνηση των παικτών έχει πολλαπλασιαστεί και σε συνδυασμό με την ανά διετία διεξαγωγή τους και μάλιστα στην αρχή της αγωνιστικής σεζόν, οδηγούν πολλούς παίκτες στην απόφαση να μη λαμβάνουν μέρος σε κάποιο Ευρωμπάσκετ. Και κυρίως πλήττονται τα «ζυγά» Ευρωμπάσκετ.

Τα τουρνουά δηλαδή τα οποία, όπως το 38ο που θα διεξαχθεί στη Σλοβενία, έπονται των Ολυμπιακών Αγώνων! Τα «μονά» Ευρωμπάσκετ, πριν από τους Ολυμπιακούς, προσφέρουν μεγαλύτερο κίνητρο και αγωνιστικά αλλά και ουσιαστικά, καθώς κρίνουν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς (που όλοι οι αθλητές θέλουν να ζήσουν) αλλά και το Προολυμπιακό.

Κάπως έτσι εξηγείται γιατί οι παίκτες προτιμούν να απουσιάσουν σε «ζυγό» παρά σε «μονό» Ευρωμπάσκετ, ενώ παράλληλα καθότι ανοίγει ένας νέος «ολυμπιακός κύκλος» οι εθνικές ομάδες επιχειρούν με μεγαλύτερη άνεση να προσθέσουν νέους παίκτες στον κορμό που θα φθάσει την ομάδα μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στη Σλοβενία, λοιπόν, θα είναι πολλοί οι αστέρες που θα λάμψουν με την απουσία τους. Ειδικά η Ισπανία που κυριαρχεί στο άθλημα τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία που βρίσκεται μάλιστα στον όμιλό μας και η Γαλλία έχουν τις πιο ηχηρές απουσίες. Στο DNA των άλλοτε loser Ισπανών δεν χωρά αμφιβολία ότι είναι καταγεγραμμένο το πνεύμα του νικητή και ακόμη δίχως τους Πάου Γκασόλ, Χουάν Κάρλος Ναβάρο, Σέρτζε Ιμπάκα και Φιλίπε Ρέγιες παραμένουν στα φαβορί για μία θέση στο βάθρο.

Η Ρωσία καλείται να αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης 2007, ύστερα από όσα έγιναν και οδήγησαν τον Φώτη Κατσικάρη σε παραίτηση από το τετραετές παχυλό συμβόλαιό του, απέκτησε προπονητή λίγες ώρες πριν από την έναρξη της προετοιμασίας. Ο Βασίλι Καράσεφ, που έχει περάσει και από την Ελλάδα ως παίκτης του Ηρακλή, θα είχε πιο εύκολο έργο αν στην ομάδα αγωνίζονταν οι Κιριλένκο, Χριάπα, Κάουν, Μοζγκόφ που αρνήθηκαν να λάβουν μέρος. Αλλά σαν να μην έφθανε αυτό, έχασε και τον Βοροντσέβιτς λόγω τραυματισμού.

Από τη Γαλλία θα απουσιάσουν οι Νοά, Τουριάφ, Σεραφέν, Τραορέ, Γκομπέρτ, Μ. Πιετρούς και Μαϊνιμί, ενώ μακρά είναι και η λίστα των σέρβων απόντων με τους Σαβάνοβιτς, Ερτζεγκ, Μάτσβαν, Μίτσοφ, Βελίτσκοβιτς να μην ταξιδεύουν στη Σλοβενία. Η μεγάλη απώλεια όμως είναι ο Μίλος Τεόντοσιτς, που εξαιτίας του τραυματισμού του πιθανότατα δεν θα αγωνιστεί.

Από τη γηπεδούχο και φιλόδοξη Σλοβενία του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς θα λείψουν οι Εράζεμ Λόρμπεκ και Μπένο Ούντριχ, ενώ ο Μπόζα προτίμησε να κόψει τον Σάσα Βούγιασιτς.

Λαβωμένες Ιταλία και Γερμανία

Ποιοι ακόμη θα δουν το Ευρωμπάσκετ από τον καναπέ του σπιτιού τους; Οι Μπαρνιάνι, Γκαλινάρι, Χάκετ της Ιταλίας, η οποία έχασε στο Ακρόπολις και τον Μαντσινέλι και βρίσκεται στον όμιλό μας. Γιασικεβίτσιους, Γιανκούνας, Γιασάιτις από τη Λιθουανία. Νοβίτσκι άρα και Κάμαν, αλλά και Ολμπρεχτ, Σρέντερ, Χάρις από τη Γερμανία. Ντενγκ, Φρίλαντ, Μενσά-Μπόνσου από τη Μεγάλη Βρετανία. Πέκοβιτς από το Μαυροβούνιο. Πατσούλια, Σενγκέλια από τη Γεωργία και επίσης οι Λεν (Ουκρανία), Μέκελ (Ισραήλ), Μπέρτανς, Μπιέτρινς (Λετονία).