Φαίνεται πως ξεπερνούσε σε μήκος τα 27 μέτρα και ίσως ήταν το μεγαλύτερο ψάρι που έζησε ποτέ στους ωκεανούς. Η εξέταση νέων απολιθωμάτων με τμήματα του σκελετού του που έγινε από διεθνή ομάδα επιστημόνων, έδειξε πως ο Leedsichthys problematicus, ήταν πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα και έζησε πριν από 160 εκατομμύρια χρόνια, όταν στην ξηρά βασίλευαν οι δεινόσαυροι.

Επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Τζεφ Λίστον από το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας θεωρούν ότι το συγκεκριμένο ψάρι εξαφανίστηκε από την ίδια αιτία που προκάλεσε εκείνη την εποχή τον αφανισμό των δεινοσαύρων αλλά και μεγάλο μέρος των ζώων σε στεριά και θάλασσα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», η ανακάλυψη των επιστημόνων αποδεικνύει ότι εκείνη την εποχή δεν ήταν μόνο τα ζώα στην ξηρά που αποκτούσαν γιγαντιαίο μέγεθος, αλλά και πλάσματα στη θάλασσα. «Το γιατί όμως συνέβαινε αυτό δεν μπορούμε με σιγουριά να το πούμε», λέει ο δρ Λίστον.

Τμήματα από τον σκελετό του ψαριού βρέθηκαν για πρώτη φορά το 1889 από τον βρετανό συλλέκτη Aλφρεντ Λιντς. Βρέθηκαν επίσης σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Μεξικό και η Χιλή. Επειδή όμως τα τμήματα των σκελετών ήταν ως επί το πλείστον χόνδροι, οι οποίοι δεν μπορούν να απολιθωθούν επαρκώς, οι πληροφορίες για το ψάρι παρέμεναν ελλιπείς έως τώρα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν σχεδόν ολόκληρο σκελετό του ψαριού και με διάφορες αναλύσεις υποστήριξαν ότι μπορούσε να φθάσει σε μεγάλο μήκος. Τρεφόταν με τεράστιες ποσότητες πλαγκτού και κολυμπούσε στην επιφάνεια των ωκεανών. Παρά το μεγάλο του μέγεθος, μάλλον δεν είχε τρόπους να αμυνθεί απέναντι σε επικίνδυνους κυνηγούς.