Την απόφαση της κυβέρνησης να περιοριστεί σε επικουρικό ρόλο η ελληνική συνδρομή σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, επαναβεβαίωσε χθες το απόγευμα ο Αντώνης Σαμαράς σε σύσκεψη με τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

Τη στρατηγική της κυβέρνησης, εξάλλου, εξέτασαν νωρίτερα χθες σε συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών ο Ευ. Βενιζέλος και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι τουλάχιστον προς το παρόν δεν έχει υποβληθεί από την πλευρά των συμμάχων κάποιο αίτημα για ελληνική συνδρομή.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η χώρα μας θα παράσχει διευκολύνσεις κατά την εκδήλωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως η παραχώρηση της βάσης της Σούδας ή η άδεια διέλευσης συμμαχικών δυνάμεων, αλλά δεν επιθυμεί μεγαλύτερη εμπλοκή. Το μήνυμα αυτό έστειλαν, ουσιαστικά, και οι κ.κ. Βενιζέλος και Αβραμόπουλος, καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα αποκηρύξει μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ. «Η Ελλάδα έχει πλήρη αίσθηση του διεθνούς συσχετισμού και των διεθνών υποχρεώσεών της. Στη Συρία έχει συντελεστεί ένα ειδεχθές έγκλημα χρήσης απολύτως απαγορευμένων χημικών όπλων. Η απάντησή μας στο θέμα αυτό πρέπει να αποτυπωθεί με έναν αναλογικό τρόπο, που αποδίδει αποτελέσματα, αλλά παράλληλα πρέπει να διατηρηθεί η πολιτική διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος

«Ο δικός μας ρόλος είναι ξεκάθαρος. Tιθέμεθα πάντοτε στην υπηρεσία της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου, και πάντοτε με συνέπεια απέναντι στις συμμαχικές μας υποχρεώσεις στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος.