Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ προσθέτει στη συλλογή διαβατηρίων του και το βελγικό. Ο κατάλογος χωρών και πόλεων τις οποίες ο Ντεπαρντιέ θεωρεί «πατρίδες» μεγαλώνει. Ο γάλλος ηθοποιός έγινε επίτιμος πολίτης της βελγικής επαρχίας Εσταμπιουί και ο δήμαρχος της επικράτειας τον υποδέχτηκε στο χωριό Νεσίν, όπου ο Ντεπαρντιέ είναι ιδιοκτήτης μιας οικίας. Μάλιστα, μετά την τελετή ο νέος δημότης κάλεσε τους 200 βέλγους συγχωριανούς του σε γλέντι με μπάρμπεκιου.

Μετά την παραχώρηση βίζας από τον ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και την αναχώρησή του από τη Γαλλία για να μην πληρώσει τους υψηλούς φόρους που επέβαλε η κυβέρνηση Ολάντ, ο Ντεπαρντιέ είχε κάνει προκλητικές δηλώσεις ότι αισθάνεται «πολίτης του κόσμου».

Ομως σε πρόσφατη συνέντευξή του σε γαλλικό περιοδικό, άλλαξε το ύφος του δηλώνοντας πως το ζήτημα της ρωσικής υπηκοότητας ήταν «μια μεγάλη παρεξήγηση. Ποτέ δεν έφυγα. Αρνούμαι να παγιδευτώ εντός των συνόρων. Αυτό είναι διαφορετικό. Είμαι ένας ελεύθερος άνθρωπος που αισθάνεται οικεία οπουδήποτε στην Ευρώπη».