Ποσοστά-ρεκόρ παραβατικότητας συνεχίζουν να δείχνουν οι καλοκαιρινοί έλεγχοι του ΣΔΟΕ, με το τελευταίο δείγμα της περιόδου 22-26 Αυγούστου να φτάνει το 46,18% και πρωταθλητές το Καρπενήσι και την Ικαρία.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, εξάλλου, θα έχει το υπουργείο Οικονομικών τα πρώτα απολογιστικά στοιχεία για τις εισπράξεις από το πρόγραμμα Θέρος 2013 του ΣΔΟΕ, στα πλαίσια του οποίου από τις αρχές του καλοκαιριού έχουν διεξαχθεί χιλιάδες έλεγχοι πανελλαδικά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Αν και η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Εσόδων έχει διασυνδέσει τα προγράμματα Elenxis και Taxisnet και έχει διαρκώς μια εικόνα για τα έσοδα από τα φορολογικά πρόστιμα και παραβάσεις που βεβαιώνει το ΣΔΟΕ και τα οποία εισπράττουν οι εφορίες, ωστόσο οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες κρατούν σιγήν ιχθύος και ξεκαθαρίζουν πως οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στα τέλη του επόμενου μήνα.

Πάντως, στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το ΣΔΟΕ καταδεικνύουν ότι η μέση παραβατικότητα κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησε σε όλη τη χώρα μεταξύ 22-26 Αυγούστου ανήλθε στο 46,18%. Το συγκεκριμένο διάστημα πραγματοποιήθηκαν 550 έλεγχοι σε 30 τουριστικούς, νησιωτικούς και χερσαίους προορισμούς. Διαπιστώθηκε ότι 254 επιχειρήσεις δεν εξέδιδαν τα προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία και καταλογίσθηκαν 1.879 παραβάσεις. Η υψηλότερη παραβατικότητα (100%) καταγράφηκε στο Καρπενήσι και στην Ικαρία και η χαμηλότερη (12,5%) στη Σίφνο.

ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΟΙ. Κατά τους ελέγχους αυτούς οι άνδρες του ΣΔΟΕ βρέθηκαν αντιμέτωποι με «ευρηματικές» πρακτικές φοροδιαφυγής. Ενδεικτικά, στη Ζάκυνθο καταλογίσθηκαν 517 παραβάσεις σε επιχείρηση διοργάνωσης πάρτι, διότι προπωλούσε προσκλήσεις έναντι 35 ευρώ σε θαμώνες και εξέδιδε απόδειξη για 10 ευρώ σε κάθε προσκεκλημένο! Στη Λαμία, ιδιοκτήτης καταστήματος εμπορίας CD μουσικής συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο, διότι πωλούσε σε αυτοσχέδιες συσκευασίες κομμένο αφορολόγητο καπνό άγνωστης προέλευσης και ποιότητας.

Το ΣΔΟΕ σφράγισε, το προαναφερόμενο διάστημα, κέντρο διασκέδασης στη Θεσσαλονίκη, μπιτς μπαρ στην Ηγουμενίτσα, αλλά και καφέ μπαρ στη Λευκάδα, παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας.