Σε πανευρωπαϊκό κέντρο logistics, όπου θα αποθηκεύονται 15.000 τόνοι καπνά και εν συνεχεία θα διανέμονται στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, μετατρέπει η Philip Morris International τις αποθήκες της Παπαστράτος, θυγατρικής της στο Αγρίνιο.

Εξι μήνες μετά την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και Philip Morris για την αγορά ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου για το διάστημα 2013-2015, αυξημένων κατά 20% έναντι της προηγούμενης τριετίας, η πολυεθνική προχωρά στη δεύτερη φάση του σχεδίου της.

Ανακοίνωσε ότι θα μετατρέψει τις υπερσύγχρονες, αλλά αναξιοποίητες λόγω της κρίσης, αποθήκες της Παπαστράτος στο Αγρίνιο που καλύπτουν 58.000 τ.μ. και βρίσκονται σε έκταση 250.000 τ.μ., στο μοναδικό ιδιόκτητο κέντρο logistics της Philip Morris International για καπνά ανατολικού τύπου σε όλη την Ευρώπη.

Η είδηση είναι σημαντική υπό την έννοια ότι η πολυεθνική επέλεξε την Ελλάδα και όχι κάποια άλλη χώρα της ΕΕ για να δημιουργήσει πανευρωπαϊκά το πρώτο ιδιόκτητο κέντρο της logistics (διαθέτει άλλο ένα στο Βέλγιο το οποίο όμως μισθώνει), όπου θα αποθηκεύονται καπνά από την εγχώρια αγορά, τη Βουλγαρία και τα Σκόπια.

«Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την απόφαση της Philip Morris, το πλάνο της οποίας του παρουσίασε χθες ο επικεφαλής της Παπαστράτος Νικήτας Θεοφιλόπουλος, σε συνάντηση με τη συμμετοχή και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάση Τσαυτάρη.

«Από τις αποθήκες του Αγρινίου, τα καπνά θα μεταφέρονται στα εργοστάσια της Philip Morris International σε ΕΕ, Ρωσία και Ουκρανία, είτε ακτοπλοϊκά μέσω του Πειραιά είτε οδικώς. Ηδη, οι πρώτοι 500 τόνοι από Βουλγαρία παραλήφθηκαν αυτή την εβδομάδα και οι πρώτες αποστολές θα αρχίσουν στα τέλη του 2013, ενώ θα αυξάνονται σταδιακά μέχρι το 2014 οπότε και το κέντρο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος Νικήτας Θεοφιλόπουλος.

2.500 ΚΟΝΤΕΪΝΕΡ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ. Συνολικά περισσότερα από 2.500 κοντέινερ θα διακινούνται ετησίως προς το Αγρίνιο και από εκεί προς τα εργοστάσια της εταιρείας στις αγορές της Δυτικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Οπως λέει ο κ. Θεοφιλόπουλος, η λειτουργία του logisticshub στο Αγρίνιο αναμένεται να ενισχύσει, εκτός από τις μεγάλες μεταφορικές εταιρείες, και τις τοπικές κάτι που σημαίνει ενίσχυση της οικονομίας στην Αιτωλοακαρνανία. Συνολικά την τελευταία δεκαετία η πολυεθνική έχει επενδύσει στην Ελλάδα περί τα 600 εκατ. ευρώ.

Θετικές προοπτικές

Στη συμφωνία απορρόφησης του 50% των ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου που υπεγράφη με τη Philip Morris και στις επιδράσεις της για τους 25.000 έλληνες καπνοκαλλιεργητές και τους 1.000 εργαζομένους στις μεταποιητικές βιομηχανίες της Ξάνθης, του Κιλκίς και της Καβάλας, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης. «Γνωρίζοντας ότι έχουν σίγουρη τη διάθεση των προϊόντων τους, οι μεγάλες μεταποιητικές εταιρείες επεξεργασίας καπνού προχώρησαν άμεσα σε συμβόλαια με τους καπνοκαλλιεργητές», τόνισε ο υπουργός.