Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS, ότι δεν έχει λάβει ακόμα την τελική απόφαση σχετικά με μια πιθανή στρατιωτική επίθεση στη Συρία.

Ωστόσο, τόνισε ότι ο στόχος είναι να αποτραπεί η μελλοντική χρήση χημικών όπλων μέσω μιαςπεριορισμένης αλλά αποφασιστικής δράσης κατά της Συρίας.

«Αν πούμε με ένα σαφή και αποφασιστικό, αλλά πολύ περιορισμένο τρόπο, ότι στέλνουμε μία βολή ώστε να σταματήσουν, αυτό θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα για την εθνική μας ασφάλεια», ανέφερε ο αμερικανός Πρόεδρος.

Επίσης, σημείωσε ότι οι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν πως το συριακό καθεστώς ευθύνεται για την επίθεση με χημικά που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε προάστιο της Δαμασκού.

Η αντιπολίτευση δεν έχει στην κατοχή της χημικά όπλα που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τέτοιου εύρους επίθεση, υπογράμμισε ο Ομπάμα.

Το καθεστώς της Συρίας πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας διεθνούς αντίδρασης για αυτή την απαράδεκτη ενέργειά του, πρόσθεσε ο αμερικανός Πρόεδρος.

Δεν άφησε αμφιβολία για την πραγματοποίηση μιας στρατιωτικής επιχείρησης, παρά μόνο για τον χρόνο υλοποίησής της.

Πάντως, διευκρίνισε ότι θα έχει περιορισμένο χαρακτήρα καθώς δεν θα επιθυμούσε να εμπλακούν οι ΗΠΑ σ’ έναν ακόμη πόλεμο στην Μέση Ανατολή, ούτε να εγκλωβιστούν όπως στην περίπτωση του Ιράκ.