Ιστορία έγραψε την Πέμπτη στο Κίεβο η Βαρβάρα Φίλιου που άγγιξε το χάλκινο μετάλλιο, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ρυθμικής γυμναστικής.

Τελικά έμεινε 4η στον τελικό της κορδέλας, που όμως αποτελεί άθλο καθώς είναι η υψηλότερη θέση που έχει κατακτήσει ποτέ Ελληνίδα εκπρόσωπος του ατομικού σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, αφού καμία από τις προηγούμενες φιναλίστ (Μαρία Σανσαρίδου, Μαρία Παγκάλου, Μορφούλα Ντώνα, Ελίνα Ανδριόλα, Άννυ Πανταζή) δεν είχε τερματίσει ψηλότερα από την 6η θέση σε τελικό οργάνου.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια πραγματοποίησε εκπληκτική εμφάνιση στον τελικό του αγωνίσματος και συγκέντρωσε 17,600 βαθμούς, έχοντας την ατυχία να δει τη Λευκορωσίδα Μελιτίνα Στανιούτα να εκτελεί τελευταία το πρόγραμμά της και να της παίρνει το χάλκινο μετάλλιο (με 18,066β.). Πολύ μπροστά η Ρωσίδα Γιάνα Κουντριάβτσεβα (18,516 β.) και η Ουκρανή Γκάνα Ριζατντίνοβα (18,233 β.) κατέκτησαν το χρυσό και το ασημένιο μετάλλιο αντίστοιχα.

Η πρωταθλήτριά μας, που ξεπέρασε και την προπονήτριά της και μεγάλο όνομα της ελληνικής ρυθμικής γυμναστικής Μορφούλα Ντώνα (που είχε φτάσει μέχρι την 6η θέση σε τελικό) νωρίτερα το μεσημέρι στον προκριματικό της κορδέλας, η Φίλιου είχε πάρει την 6η θέση με 16,950 β..

Τα αγωνίσματα του ατομικού ολοκληρώνονται αύριο Παρασκευή (14:00 – 19:30 ώρα Ελλάδας) με τον τελικό του σύνθετου ατομικού, στον οποίο η Βαρβάρα Φίλιου θα είναι επίσης παρούσα.

Η έτερη εκπρόσωπός μας, η 16χρονη Κορίνα Αλευρογιάννη βαθμολογήθηκε με 13,666 στις κορύνες (54η) και 13,850 στην κορδέλα (48η), τερματίζοντας στην 49η θέση του σύνθετου ατομικού με 42,582 βαθμούς, στην πρώτη της παρουσία στο θεσμό.

Το Σαββατοκύριακο είναι η σειρά της ομάδας του ανσάμπλ με τις Σταυρούλα Σαμαρά, Ελένη Δόικα, Αλίκη Σμυρλή, Ζωή Κοντογιάννη, Ιωάννα Αναγνωστοπούλου να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στο σύνθετο αγώνα (10 κορύνες, 3 μπάλες / 2 κορδέλες) με τους τελικούς να διεξάγονται την Κυριακή.

Τις κοπέλες συνοδεύουν στο Κίεβο η ομοσπονδιακή προπονήτρια Τζένη Παπαδοπούλου και η χορογράφος Γωγώ Αργύρη.