Μία από τις χειρότερες χρονιές του στα ευρωπαϊκά Κύπελλα διανύει το ελληνικό ποδόσφαιρο και ο κίνδυνος να δίνει ο πρωταθλητής τα επόμενα χρόνια προκριματικούς αγώνες από τον Ιούλιο για να εισέλθει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ είναι πια ορατός.

Η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής μόλις 1.300 βαθμούς και βρίσκεται στην 35η θέση μεταξύ των 53 χωρών που εκπροσωπούνται στα ευρωπαϊκά Κύπελλα τη φετινή σεζόν.

Χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Σκωτία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Λετονία, η Αλβανία και η Μολδαβία έχουν πετύχει καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα, η οποία στον ειδικό πίνακα της UEFA για την τελευταία πενταετία, βάσει του οποίου εκπροσωπείται κάθε χώρα στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη 12η θέση.

Με δεδομένο ότι έχουν αποκλειστεί ήδη από το Γιουρόπα Λιγκ η Skoda Ξάνθη και ο Αστέρας Τρίπολης, ενώ μόνο με θαύμα θα συνεχίσει ο Ατρόμητος, που αντιμετωπίζει απόψε την Αλκμααρ στην Ολλανδία, στη ρεβάνς του 1-3 του Περιστερίου, μια ευνοϊκή κλήρωση του Ολυμπιακού στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και του ΠΑΟΚ στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ φαντάζει ως μοναδική σανίδα σωτηρίας.

Αν η Ελλάδα υποχωρήσει από τη 12η στη 13η θέση, τότε μόνο με προϋποθέσεις ο πρωταθλητής θα παίξει απευθείας στους ομίλους τη μεθεπόμενη σεζόν (η ομάδα που θα κατακτήσει του χρόνου το Τσάμπιονς Λιγκ να έχει εξσφαλίσει τη συμμετοχή της στη διοργάνωση και μέσω του πρωταθλήματός της).

Στην περίπτωση που η Ελλάδα υποχωρήσει στη 14η θέση, τότε οι προκριματικοί γύροι θεωρούνται δεδομένοι.

Για να γίνει περισσότερο κατανοητή η άσχημη θέση που βρίσκεται το ελληνικό ποδόσφαιρο, αρκεί να αναφέρουμε πως την επόμενη σεζόν και με τα όσα ήδη ισχύουν η Ελλάδα θα ξεκινήσει την προσπάθειά της από τη 13η θέση και το 2015 από τη 16η θέση, μία πιο κάτω από την… Κύπρο.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα μας φέτος προέρχεται από την Ελβετία, η οποία απέχει μόλις 375 βαθμούς.

Την έκπληξη μπορεί να κάνει η Αυστρία, η οποία, αν και βρίσκεται στη 15η θέση, 3.475 βαθμούς μακριά από την Ελλάδα, εντούτοις είναι πιθανό να καλύψει την απόσταση στην περίπτωση που οι Ζάλτσμπουργκ και Ραπίντ Βιέννης καταφέρουν και προκριθούν απόψε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Η Αούστρια έχει πάρει ήδη το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ.