Στη δημιουργία «Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών» για θέματα χωροταξίας, σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), με στόχο τη διευκόλυνση των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας.

Συγκεκριμένα, προωθείται η δημιουργία ειδικής μονάδας που θα παρέχει χωροταξικές, πολεοδομικές και περιβαλλοντικές πληροφορίες σε απλούς πολίτες και σε υποψήφιους επενδυτές.

Η νέα υπηρεσία θα συνδέεται με την χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση που προωθείται, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που χρονολογείται από το 1977.

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, με στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Task Force.

Το ξεκαθάρισμα των χρήσεων γης και η επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, θεωρείται κομβικό σημείο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην χώρα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα δεσμεύτηκε να έχει έτοιμο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου έναν οδικό χάρτη για τις αδειοδοτήσεις, ο οποίος θα βασίζεται σε πρακτικές που εφαρμόζουν με επιτυχία άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ υπήρξε δέσμευση, πως το αργότερο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου θα έχει κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο για την χωροταξία και την πολεοδομία.

Όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους επενδυτές να έχουν γρήγορη και εύκολη πληροφόρηση σχετικά με τον χώρο όπου θα κινηθούν.

Η δημιουργία του «ΚΕΠ» παροχής πληροφοριών (one shop stop) για όλα τα θέματα που αφορούν το ΥΠΕΚΑ, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα προκειμένου να ξεδιπλωθεί η δυναμική και υγιής επιχειρηματικότητα, ανέφερε ο κ. Μανιάτης.