«Η ιδιοκτησία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων είναι και παραμένει αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕ για την Οικονομία Ολι Ρεν, μετά τα δημοσιεύματα περί πρότασης του ESM για δημιουργία εταιρείας εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας στο Λουξεμβούργο με ξένους διαχειριστές.

«Τέτοια πρόταση δεν έχει υιοθετηθεί», ξεκαθάρισε. Ωστόσο, τονίζοντας ότι στην επόμενη αξιολόγηση θα εξεταστούν τρόποι αποτελεσματικότερης λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ, το θέμα τουλάχιστον της διαχείρισης μάλλον μένει ανοικτό.

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν και Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις και το Ευρώ, Ολι Ρεν, υπογράμμισε ότι τέτοια πρόταση δεν έχει υιοθετηθεί ούτε από την Επιτροπή, ούτε από την Ευρωομάδα (Eurogroup), αλλά ούτε και τους υπόλοιπους εταίρους στην Τρόικα.

Οπως τόνισε, ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, η ιδιοκτησία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, που είναι καθοριστικό στοιχείο στις προσπάθειες της Ελλάδας να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της για τη μείωση του χρέους, είναι και παραμένει αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα της Εταιρείας Αξιοποίησης Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στην επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες θα συζητηθεί η πρόοδος των ιδιωτικοποιήσεων και το πώς μπορεί να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία.

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και η εφημερίδα Financial Times, μετέδωσαν ότι η τρόικα σχεδιάζει να πιέσει την Αθήνα από τον Σεπτέμβριο να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου, ειδικότερα ακίνητα, σε μια εταιρία συμμετοχών την οποία θα διαχειρίζεται η ευρωζώνη προκειμένου να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις.

Τα δημοσιεύματα

Νωρίτερα, το Reuters είχε μεταδώσει ότι η κυβέρνηση θα δεχθεί τον επόμενο μήνα από τους δανειστές της πιέσεις για την δημιουργία εταιρείας εκμετάλλευσης κρατικών ακινήτων με την έδρα της εκτός Ελλάδας, με στόχο την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που επικαλείται το Reuters.

Το σχέδιο, που κατά το ειδησεογραφικό πρακτορείο προκαλεί ήδη τριβές στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, θα προταθεί από την τρόικα στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της επισκόπησης της προόδου της οικονομίας τον Σεπτέμβριο και θα προβλέπει τη δημιουργία εταιρείας συμμετοχών με έδρα στο Λουξεμβούργο και ανεξάρτητους ξένους διαχειριστές.

Στόχος είναι η εταιρεία να συγκεντρώσει ακίνητα του Δημοσίου και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσει ως εγγύηση για ομόλογα ή ομολογίες που θα πωληθούν σε επενδυτές, κυρίως ξένους. Τα έσοδά της θα διατεθούν κυρίως για την μείωση του δημοσίου χρέους.

«Ο βασικός στόχος είναι να μεγιστοποιηθεί η αξία της κρατικής ακίνητης περιουσίας της Ελλάδας κάνοντάς την πιο ελκυστική», είπε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM υπογραμμίζοντας ότι το θέμα δεν έχει συζητηθείσε επίπεδο υπουργών οικονομικών στην ευρωζώνη.

«Το όφελος από τις αποκρατικοποιήσεις είναι να δημιουργήσουν νέες πηγές ρευστότητας για την Ελλάδα που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την αποπληρωμή του χρέους», είπε ο εκπρόσωπος.

Η ιδέα για την δημιουργία μιας τέτοιας εταιρίας με έδρα το Λουξεμβούργο είχε αναφερθεί σε άρθρο του Reuters το 2011 όταν την είχε υποστηρίξει η Φινλανδία.

Ο ESM δεν ασχολείται τυχαία με το θέμα. Σύμφωνα με το κείμενο του μνημονίου, τού είχε ήδη ανατεθεί να εκπονήσει έκθεση για την εκμετάλλευση και τιτλοποίηση ακίνητης περιουσίας που δεν έχει συμπεριληφθεί ακόμα στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και στο ΤΑΙΠΕΔ. Το ΕΤΑΔ έχει υπό τον έλεγχό του 80.000 περίπου τέτοια ακίνητα των οποίων η αξία εκτιμήθηκε αρχικά σε ποσό έως 28 διςευρώ.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είπε στο Reuters ότιη πρόταση συζητείται και ότι το ελληνικό Δημόσιο θα έχει σε κάθε περίπτωση τον πλήρη έλεγχο της εταιρίας. «Το σχέδιο έχει συζητηθεί με το ESM… συζητείται η έδρα της εταιρίας να είναι στο Λουξεμβούργο καθώς διευκολύνει τηνλειτουργίας της εταιρίας. Το ελληνικό Δημόσιο θα έχει τον πλήρηέλεγχο της εταιρίας, θα προσληφθούν ανεξάρτητοι διαχειριστές»,είπε ο έλληνας αξιωματούχος.

«Θα περιλαμβάνει μόνο ακίνητα και στόχος θα είναι να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για την πώληση ομολόγων ή ομολογιών σε επενδυτές. Τα έσοδα θα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή χρέους αλλά και την ανάπτυξή τους (των ακινήτων)», είπε αναφέροντας ότι υπάρχουν περίπου 80.000 ακίνητα εκ των οποίων θα μπορούσαν να ενταχθούν στην εταιρία αυτά που δεν έχουν νομικά βάρη.

Παράλληλα, σε δημοσίευμα τους με τίτλο «η ευρωζώνη »βλέπει» εταιρεία για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας ύψους 20 δισ. ευρώ», οι Financial Times επισημαίνουν πως το σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται σε μια αναφορά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς τους δανειστές της Ελλάδας, με στόχο να «διαπεράσει την γραφειοκρατία η οποία κυριαρχεί στο ΤΑΙΠΕΔ με αποτέλεσμα να »παλεύει» για να πιάσει τους στόχους».