«Eξαιρετικά ανησυχητική» χαρακτήρισε την κατάσταση στη Συρία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος, σε δήλωσή του προς το πρακτορείο Reuters.

«Έχουμε καταδικάσει με πολύ καθαρό και απερίφραστο τρόπο τη χρήση χημικών όπλων, που είναι απάνθρωπη, που είναι ένα ειδεχθές έγκλημα, που παραβιάζει προφανώς αυστηρούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και άρα πρέπει να υπάρξει μια διεθνής απάντηση στο όνομα της νομιμότητας και στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «ανεξάρτητα από αυτό που αφορά την καθαρή απάντηση στο θέμα των χημικών όπλων, να διαφυλαχθεί η πολιτική διαδικασία.

»Πρέπει να πετύχουμε τη «Γενεύη ΙΙ», να πετύχουμε μια οριστική και βιώσιμη λύση στην περιοχή. Και εμείς αγωνιζόμαστε και συμβάλλουμε προς την κατεύθυνση αυτή».

Ο κ. Βενιζέλος συναντάται την Πέμπτη στις 11 το πρωί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος είχε την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμαντ Ζαβάντ Ζαρίφ, o οποίος έλαβε την πρωτοβουλία να ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση για τις θέσεις του Ιράν σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία.

Ο κ. Βενιζέλος, με τη σειρά του, διατύπωσε στον ιρανό υπουργό Εξωτερικών τις ελληνικές θέσεις για το θέμα αυτό.

Εν τω μεταξύ, την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να ενημερωθεί η εθνική αντιπροσωπεία από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τις προθέσεις της κυβέρνησης στο ζήτημα της Συρίας, ζήτησε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

«Οι δραματικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και η προετοιμασία στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, καθιστά απαραίτητη την ενημέρωση των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού από τον Πρωθυπουργό», αναφέρει ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του και προσθέτει ότι «η ενημέρωση κρίνεται απολύτως απαραίτητη, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως η χώρα δέχεται πιέσεις και αιτήματα, ώστε να διευκολύνει τη στρατιωτική επέμβαση».

«Σας ζητώ να αναλάβετε πρωτοβουλία, προκειμένου να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, ώστε ο Πρωθυπουργός να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για τις προθέσεις της κυβέρνησης» καταλήγει στην επιστολή.