«Ο μπάτλερ του Λι Ντάνιελς» έγινε η ταινία που κατάφερε να κάνει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να δακρύσει. Μαζί με τις θετικές κριτικές και την επιτυχημένη πορεία της στο αμερικανικό box office, ο εν λόγω «Μπάτλερ» ενδέχεται να βρεθεί στην κούρσα των Οσκαρ.

Ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι δάκρυσε από συγκίνηση καθώς παρακολουθούσε την ταινία με τίτλο «Lee Daniels’ The Butler» που αφηγείται την ιστορία ενός αφροαμερικανού μπάτλερ στον Λευκό Οίκο.

«Δάκρυσα καθώς σκέφτηκα όχι μόνο τους μπάτλερ που εργάζονται στον Λευκό Οίκο, αλλά μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων που ήταν ταλαντούχοι και είχαν ικανότητες. Εξαιτίας όμως του Τζιμ Κρόου και των φυλετικών διακρίσεων, δεν μπορούσαν να προχωρήσουν» δήλωσε ο Ομπάμα στην εκπομπή του Τομ Τζόινερ στο Διαδίκτυο.

«Υπήρχε όμως αξιοπρέπεια και επιμονή. Ξυπνούσαν και πήγαιναν στη δουλειά καθημερινά και αντιμετώπιζαν ένα χάος επειδή ήλπιζαν ότι τα παιδιά τους θα έχουν ένα καλύτερο μέλλον» σχολίασε.

Στην ταινία, ο βραβευμένος με Οσκαρ Φόρεστ Γουίτακερ ερμηνεύει έναν μπάτλερ με το όνομα Σεσίλ Γκέινς. Η υπόθεση είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Γιουτζίν Αλεν που επί 34 χρόνια υπηρέτησε οκτώ Προέδρους των ΗΠΑ ενώ όταν συνταξιοδοτήθηκε το 1986 κατείχε τη θέση του επικεφαλής μπάτλερ του Λευκού Οίκου. Η ταινία ξεκινά από το 1926, όπου συναντάμε τον νεαρό Σεσίλ να προσπαθεί να ξεφύγει από το τυραννικό και φυλετικά διαχωρισμένο Νότο, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές είναι και η διάσημη παρουσιάστρια της τηλεόρασης Οπρα Γουίνφρι, που ερμηνεύει τη σύζυγο του μπάτλερ.

«Θεωρώ ότι ο Φόρεστ Γουίτακερ ήταν υπέροχος… Και η Οπρα, το κορίτσι μου, μπορεί να παίξει. Είναι μια υπέροχη ηθοποιός, γι’ αυτό είμαι χαρούμενος που έκαναν την ταινία» σχολίασε ο Ομπάμα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε και για τη σχέση του με τους αφροαμερικάνους που εργάζονται σήμερα στον Λευκό Οίκο. «Οταν η σύζυγός μου, Μισέλ, και οι κόρες μας έφτασαν για πρώτη φορά στον Λευκό Οίκο, το προσωπικό ήταν πολύ ευγενικό μαζί μας» είπε ο Ομπάμα, ο οποίος έγινε το 2009 ο πρώτος αφροαμερικανός Πρόεδρος των ΗΠΑ. «Νομίζω ότι βλέπουν τις κόρες μου σαν δικές τους κόρες ή εγγονές. Πιστεύω επίσης ότι νιώθουν υπέροχα επειδή εμείς οι αφροαμερικάνοι φτάσαμε έως εδώ… Τους αγαπώ μέχρι θανάτου. Μας φροντίζουν με αφοσίωση» σχολίασε.

Η ταινία του Λι Ντάνιελς θα κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα στις 14 Νοεμβρίου. Παίζουν ακόμη οι ηθοποιοί Αλεξ Πετίφερ, Τζον Κιούζακ, Ρόμπιν Γουίλιαμς, Τέρενς Χάουαρντ, Τζέιμς Μάρσντεν, Αλαν Ρίκμαν, Λεβ Σράιμπερ, Μελίσα Λίο, Μίνκα Κέλι, Τζέιν Φόντα, Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ, Τζέσε Γουίλιαμς, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Μαράια Κάρει, Ντέιβιντ Ογιέλογιο, Λένι Κράβιτζ, Νέλσαν Ελις