Σε μια προσπάθειά του να απομακρύνει την πορνεία από τους δρόμους της πόλης και παράλληλα να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας των εκδιδόμενων γυναικών, ο Δήμος Ζυρίχης εγκαινίασε χθες τα αποκαλούμενα από τα ελβετικά Μέσα «sexboxes»: ξύλινα γκαράζ δίχως πόρτα τα οποία βρίσκονται στο εσωτερικό ενός πάρκου μακριά από το κέντρο της ελβετικής μητρόπολης και όπου όποιος το επιθυμεί μπορεί να προσέλθει για να συνευρεθεί με μια πόρνη.

Επιβεβαιώνοντας τη φήμη που ακολουθεί τους Ελβετούς για τον πραγματισμό τους και τη μανία τους με την οργάνωση και την ευταξία, οι αξιωματούχοι της Ζυρίχης σχεδίασαν ένα πρότυπο «drive in πορνείo» το οποίο είναι χωρισμένο σε δύο τμήματα: μια «ζώνη επιλογής» όπου ο εκάστοτε πελάτης θα ακολουθεί μια σηματοδοτημένη με ταμπέλες διαδρομή, κατά μήκος της οποίας θα βρίσκονται οι εκδιδόμενες γυναίκες, και μια «ζώνη συνεύρεσης» όπου έχουν κατασκευαστεί τα «γκαράζ του σεξ». Οι βασικοί κανόνες που οφείλουν να τηρούν οι πελάτες ούτως ώστε να μπορούν να εισέλθουν στο συγκεκριμένο πάρκο είναι οι εξής δύο: να οδηγούν αυτοκίνητο και να μη συνοδεύονται από κανέναν. Αφότου εισέλθει στο πάρκο και καταλήξει σε συμφωνία με τη γυναίκα που τον ενδιαφέρει, ο εκάστοτε πελάτης θα κατευθύνεται μαζί της σε ένα από τα «γκαράζ του σεξ» για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Στις εγκαταστάσεις του πάρκου συμπεριλαμβάνονται λουτρά, τουαλέτες, ντουσιέρες και ερμάρια. Οσον αφορά την ιδιωτικότητα των ανδρών πελατών, δεν θα παραβιάζεται καθώς στον χώρο δεν έχουν εγκατασταθεί κάμερες παρακολούθησης. Οσον αφορά την ασφάλεια των εργαζόμενων γυναικών –οι οποίες θα χρειάζονται άδεια για να εργαστούν στο συγκεκριμένο πάρκο -, θα διασφαλίζεται μέσω της ύπαρξης ενός κουμπιού έκτακτης ανάγκης (panic button) το οποίο έχει εγκατασταθεί στη δεξιά πλευρά των κουτιών του σεξ. Στο πάρκο θα εργάζονται επίσης ειδικά εκπαιδευμένοι κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ θα είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 7 το απόγευμα ώς τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας.

ΛΑΪΚΗ ΨΗΦΟΣ. Πριν προχωρήσει στην κατασκευή αυτού του ιδιότυπου drive in, ο Δήμος Ζυρίχης ζήτησε την έγκριση των κατοίκων της πόλης του μέσω δημοψηφίσματος, το οποίο πραγματοποιήθηκε πέρυσι. Η πλειονότητα των κατοίκων της μεγαλύτερης πόλης της Ελβετίας ενέκρινε την παροχή 2,4 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (περίπου 2 εκατ. ευρώ) για την κατασκευή του πάρκου καθώς και τη χορήγηση σε ετήσια βάση 700 χιλιάδων ελβετικών φράγκων (παραπάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ) για τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας του. Οι αξιωματούχοι της Ζυρίχης θεωρούν πως πέρα από την απομάκρυνση των εκδιδόμενων γυναικών από κεντρικά σημεία της πόλης και τη βελτίωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες εργάζονται, η λειτουργία του πάρκου του σεξ θα συμβάλει και στην πάταξη της παράνομης διακίνησης γυναικών και της εγκληματικότητας γενικότερα.