Σε φιάσκο κινδυνεύει να μετατραπεί η πολυδιαφημισμένη «επιστροφή» της Ιαπωνίας στο Διάστημα με την εκτόξευση του πρώτου νέου πυραύλου που κατασκεύασε η χώρα του Ανατέλοντος Ηλίου τα 12 τελευταία χρόνια.

Η εκτόξευση του «Εψιλον», ο οποίος πήρε το όνομά του από το πέμπτο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου, ανεστάλη αιφνιδίως την Τρίτη τα ξημερώματα μετά και το πέρας της αντίστροφης μέτρησης, καθώς ο πύραυλος δεν ανυψώθηκε ούτε μετακινήθηκε καθόλου από τη βάση του για λόγο που παραμένει άγνωστος, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν απ’ ευθείας από την ιαπωνική TV.

«Αυτή τη στιγμή ελέγχουμε, θα γνωστοποιήσουμε τις πληροφορίες αργότερα», δήλωσε εκπρόσωπος της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας JAXA.

Ο ύψους 24 μέτρων πύραυλος επρόκειτο να εκτοξευθεί από τη βάση της Ουτσινούρα στις 13:45 (τοπική ώρα, 07:45 ώρα Ελλάδας), αλλά τίποτε δεν συνέβη και μισή ώρα αργότερα ο πύραυλος εξακολουθούσε να βρίσκεται σ’ αυτή τη βάση μέσα στα δασώδη βουνά της νότιας νομαρχίας Καγκοσίμα.

Η εκτόξευση, η οποία είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 22 Αυγούστου, είχε ήδη αναβληθεί εξαιτίας τεχνικού προβλήματος.

Ο πύραυλος θα μεταφέρει τηλεσκόπιο για την έρευνα των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος.