Μια ακόμα ρατσιστική επίθεση δέχθηκε η Σεσίλ Κιέντζ, η πρώτη μαύρη υπουργός της Ιταλίας. Ο αντιδήμαρχος της πόλης Ντιάνο Μαρίνα στη Λιγκούρια της Ιταλίας, Κριστιάνο Ζα Γκαριμπάλντι άφησε να εννοηθεί σε μήνυμά του στο facebook ότι η Κιέντζ συχνάζει σε δρόμο κακόφημης περιοχής όπου συναντά κανείς συχνά πόρνες, πολλές από τις οποίες είναι μαύρες.

Οι τοπικές εφημερίδες έγραψαν για την επίθεση και ο Γκαριμπάλντι απάντησε πάλι μέσω facebook ζητώντας «συγγνώμη» για τον τρόπο που εκφράστηκε. Δικαιολόγησε δε την κίνηση αυτή εξηγώντας ότι ένιωθε πιεσμένος τους τελευταίους δύο μήνες καθώς αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και έπρεπε παράλληλα να πληρώσει φόρους.

«Εκανα λάθος. Το παραδέχομαι και ζητώ συγγνώμη. Η δήλωση αυτή εναντίον της υπουργού Κιέντζ ήταν κακόγουστη και προσβλητική» δήλωσε ο Γκαριμπάλντι, που μετά από μερικά 24ωρα επέστρεψε στο facebook για να ανακοινώσει στατιστικά στοιχεία για τη μετανάστευση στην Ιταλία η οποία όπως σχολίασε «αποτελεί πλέον κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα».

Η Σεσίλ Κιέντζ, έχει γίνει στόχος σφοδρών ρατσιστικών επιθέσεων ήδη από τον διορισμό της τον Απρίλιο.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας και στέλεχος της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Ρομπέρτο Καλντερόλι, την είχε αποκαλέσει ουρακοτάγκο, ενώ ένας άντρας πέταξε μπανάνες προς το μέρος της σε κομματική εκδήλωση.

Η υπουργός Μετανάστευσης Σεσίλ Κιέντζ, γεννημένη στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, έχει εξοργίσει τις ακροδεξιές οργανώσεις με την εκστρατεία για την ευκολότερη απόκτηση της ιταλικής υπηκοότητας.

Μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης Forza Nuova είχαν τοποθετήσει πλαστικές κούκλες καλυμμένες με ψεύτικο αίμα κοντά στο χώρο όπου διεξαγόταν κομματική εκδήλωση στην κεντρική Ιταλία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόταση της Κιέντζ όποιος γεννιέται στην χώρα να αποκτά αυτόματα την ιταλική υπηκοότητα.