Τουλάχιστον 1.100 πυροσβέστες συμμετέχουν σήμερα στην Πορτογαλία στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών που συνεχίζουν να μαίνονται σε δάση και οι οποίες ενισχύθηκαν τη νύχτα από τους ισχυρούς ανέμους προκαλώντας το θάνατο δεύτερου πυροσβέστη.

«Την νύχτα αυτή τρεις πυρκαγιές αναζωπυρώθηκαν, ενισχύθηκαν από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 50 χλμ. την ώρα», εξήγησε ο Μιγκέλ Κρουζ, αναπληρωτής συντονιστής των εθνικών επιχειρήσεων για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Αυτό ισχύει και για την πυρκαγιά στην περιοχή Ολιβέιρα ντε Φράντες στο Βιζέου της κεντρικής Πορτογαλίας, η οποία είχε τεθεί υπό έλεγχο χθες βράδυ, ύστερα από τουλάχιστον δυο ημέρες σκληρής μάχης των πυροσβεστών με τις φλόγες, και η οποία όμως αναζωπυρώθηκε τη νύχτα.

Σήμερα το πρωί η φωτιά εξαπλώθηκε σε τρία μέτωπα και τουλάχιστον 370 πυροσβέστες προσπαθούν να τη θέσουν υπό έλεγχο με την υποστήριξη εκατό οχημάτων και δύο γαλλικών Canadair, τα οποία εστάλησαν από τη γειτονική χώρα την περασμένη εβδομάδα μετά την έκκληση της Πορτογαλίας για ενισχύσεις.

«Η αποστολή των γαλλικών αεροσκαφών αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη, όμως ζητήσαμε να παραταθεί. Αναμένουμε απάντηση», δήλωσε ο Κρουζ.

Στο μεταξύ, ένας 23χρονος πυροσβέστης υπέκυψε στα τραύματά του την περασμένη Πέμπτη στη μεγάλη πυρκαγιά στην οροσειρά Καραμούλου της κεντρικής Πορτογαλίας, διευκρίνισε ο Κάρλος Κοέλιο, διοικητής του σώματος της πυροσβεστικής του Εστορίλ, στα προάστια της Λισαβόνας, στο οποίο μετείχε ο άτυχος νέος.

Ο Μπερνάρντο Φιγκέϊρεντο, εθελοντής πυροσβέστης τα τελευταία πέντε χρόνια, είχε σπεύσει να πάρει μέρος στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην οροσειρά Καραμούλου — στην οποία μια νέα γυναίκα, επίσης πυροσβέστης, έχασε τη ζωή της.

Ο νέος αυτός θάνατος αυξάνει σε τέσσερις τον αριθμό των πυροσβεστών που έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος στην Πορτογαλία.