Από το γραφείο του βρετανού Πρωθυπουργού ανακοινώθηκε ότι ζητήθηκε η κατάρτιση σχεδίων έκτακτης στρατιωτικής δράσης σε απάντηση της επίθεσης με χημικά όπλα από το καθεστώς Ασαντ στη Συρία.

Ο βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επέστρεψε εσπευσμένα στην Ντάουνινγκ Στριτ 10 και αναμένεται να συγκαλέσει αργότερα σήμερα, έκτακτη σύνοδο της Βουλής των Κοινοτήτων για την κατάσταση στη Συρία, καθώς βουλευτές όλων των κομμάτων στη Βρετανία έχουν ζητήσει να ενημερωθούν πριν γίνει οποιαδήποτε κίνηση για ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Η Βουλή επαναλαμβάνει τις εργασίες της την προσεχή Δευτέρα, αλλά το πιθανότερο είναι ότι οι βρετανοί βουλευτές θα κληθούν να διακόψουν την καλοκαιρινή τους άδεια, όπως έκανε άλλωστε και ο βρετανός Πρωθυπουργός.

Ο Κάμερον είπε ότι οι καταγγελθείσες επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία προκαλούν τον «απόλυτο αποτροπιασμό» και καθιστούν αναγκαία την ανάληψη δράσης από μέρους της διεθνούς κοινότητας.

Ο βρετανός Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το Λονδίνο μελετά μια «προσήκουσα αντίδραση».

Ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης διέκοψε τις διακοπές του χθες για να επιστρέψει στο Λονδίνο. Εντός της

ημέρας αναμένεται να ανακοινώσει εάν και κατά πόσον θα συγκαλέσει εκτάκτως —και πρόωρα— τη Βουλή των Κοινοτήτων για να συζητηθεί η αντίδραση της Βρετανίας στις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

«Η όποια απόφαση ληφθεί θα ληφθεί βάσει ενός αυστηρού διεθνούς πλαισίου. Η οιαδήποτε χρήση χημικών όπλων προκαλεί απόλυτο αποτροπιασμό και είναι απαράδεκτη. . . και η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να αντιδράσει σε αυτή», είπε ένας εκπρόσωπος του Κάμερον μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Το βρετανικό κοινοβούλιο είχε εγκρίνει το 2003 την βρετανική στρατιωτική ανάμιξη στο Ιράκ και το 2011 στη Λιβύη, παρόλο που δεν είναι απαραίτητη από τη νομοθεσία της χώρας η έγκριση της Βουλής για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Αύριο, ο βρετανός Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας της Βρετανίας για να εξεταστούν οι ενδεχόμενες απαντήσεις της χώρας για την επίθεση με χημικά όπλα από το καθεστώς Ασαντ στη Συρία.